El Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans ha fet arribar als Mossos d’Esquadra una querella on els acusa d’haver trencat la ròtula d’un home durant la manifestació del passat 1-O. Els fets s’haurien produït al Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament, quan el demandant va rebre l’impacte d’un projectil de foam a la cama.

Segons la denúncia, l’home ―veí de Barcelona― es trobava al marge del grup de manifestants que es van acostar a la porta del Parlament quan va resultar ferit, concretament a l’esquerra de la font, a l’altura de l’estàtua Als voluntaris catalans.

 

El demandant estava fent fotografies quan “sense cap avís, va sentir un so de tret i, de manera immediata, un impacte molt fort i agut al genoll” que el va fer caure a terra. Al seu voltant només hi havia tres nois i, segons detalla la querella, no s’estava produint cap tipus d’acte delictiu. Alguns manifestants el van socórrer i van ajudar-lo a recular davant l’avenç dels antidisturbis. Uns agents no el van deixar dirigir-se cap a l’ambulància que hi havia als afores del Parc de la Ciutadella per ser atès, de manera que el demandant se’n va anar cap al seu domicili com va poder, tal com figura a la denúncia.

Per la posició de l’home, en la querella s’apunta que era possible la utilització de “qualsevol mesura menys lesiva” com dirigir-se a ell presencialment o avisar-lo per megafonia. Tanmateix, no es va donar "cap avís previ ni es va intentar cap mesura dissuasiva": l’agent implicat va disparar-li amb un projectil de foam de 40mm, partint-li amb l’impacte la ròtula en dos i amb la voluntat ―segons el document― de “crear un dany físic i emocional important” en la víctima.

Segons Carla Vall, advocada d’Irídia i representant legal del demandant, els fets exposats a la querella són constitutius d’un delicte de lesions que afecta no només a l’agent que va disparar el projectil sinó també als superiors que, o bé van donar l’ordre o bé no van evitar l’actuació del policia. La denuncia ha estat presentada davant els Jutjats de Barcelona.