Fa anys que la Guàrdia Civil no controla el trànsit a Catalunya, competència que té, de manera exclusiva, el cos dels Mossos d’Esquadra. En situacions excepcionals, com va ser la d’aquest cap de setmana, quan diumenge van caure més de 200 litres en poca estona a la zona sud del país, a les Terres de l’Ebre, tota ajuda és bona. Aquest dimarts, quan la situació ja s’ha començat a normalitzar i desenes d’efectius de voluntaris de Protecció Civil encara treballen per poder netejar les zones de rieres que es van desbordar, la delegació del govern espanyol a Tarragona ha volgut treure pit i ha explicat que els Mossos els van demanar ajuda per regular el trànsit durant el moment més complicat de l’emergència d’aquest diumenge.

Segons recullen en aquesta comunicació que s’ha enviat a la premsa, al voltant de les onze del matí la Guàrdia Civil va rebre l’encàrrec de sumar-se a l’operatiu en zona catalana, com ja estava fent en la zona de Castelló, on tenen competència en trànsit, i col·laborar en la regulació del trànsit a l'N-340 al sud de la localitat de la Ràpita, col·lapsada per l’aiguat. 

Patrulles de la Guàrdia Civil a regular el trànsit

La Guàrdia Civil va enviar patrulles de Tortosa i Gandesa a fer talls de trànsit en aquesta carretera. Des de les onze i fins a la una del migdia la carretera N-340 va estar tallada i, detallen en la nota de premsa, dues patrulles de la Guàrdia Civil van col·laborar amb el Servei de Trànsit dels Mossos per regular el trànsit i derivar els vehicles per llocs més segurs. 

A més de treure pit, també es justifiquen. Asseguren que com “a servei policial d'àmbit estatal”, es poden integrar en qualsevol dispositiu d'emergència “d’àmbit autonòmic” a requeriment dels seus responsables “en el marc de la necessària col·laboració entre administracions”. Les unitats de la Guàrdia Civil de Tortosa i Gandesa, que de manera momentània van recuperar una competència que tenien perduda des de fa anys, es van posar a les ordres del cap de l'emergència que liderava la situació, que va arribar a ser molt complicada, dels aiguats d’Alcanar i la part sud del Principat.

Controls de carretera

Fa pocs mesos, durant l’operació tornada de les vacances de Setmana Santa, el departament d’Interior i la Guàrdia Civil es van enganxar per uns controls de carretera —amb unitats d’intervenció, com el GRS— que es van fer sense que el Servei Català del Trànsit i els Mossos d’Esquadra en tinguessin coneixement i que van provocar cues afegides al ja dens trànsit de vehicle durant aquestes dates a la part sud del tram català de l’AP-7. Fins i tot el conseller Elena, titular d’Interior, va demanar explicacions al ministre espanyol Marlaska