Joan Ignasi Elena ha buscat les pessigolles a Fernando Grande-Marlaska per la presència de guàrdies civils a l'AP-7. En una carta d'aquest divendres, el conseller d'Interior ha demanat explicacions al seu homòleg espanyol per "diversos controls viaris realitzats recentment per la Guàrdia Civil a l'autopista AP-7". Una de les principals queixes d'Elena és que "cap de les actuacions ha estat comunicada amb antelació al cos de Mossos d'Esquadra i al Servei Català de Trànsit".

La Guàrdia Civil va realitzar-hi un control la nit d'aquest dijous a divendres, de manera que ja són tres les actuacions fetes a l'AP-7 aquest mes d'abril a l'altura de l'Ametlla de Mar. "Ocasionant en alguns casos cues quilomètriques i paralització de la circulació", critica el conseller. I és que en el primer control, el diumenge 2 d'abril, es van generar fins a 8 quilòmetres de cua; el realitzat diumenge passat, 9 d'abril, va provocar 3 quilòmetres de retencions; i en l'actuació d'aquest dijous, a més, es va produir un accident per la col·lisió d'un dels vehicles afectats per la retenció.

Elena vs. Marlaska: "Actuacions urgents"

Elena alerta que aquesta mena d'actuacions de la Guàrdia Civil en vies d'alta capacitat com l'AP-7 "són de molt difícil gestió i generen situacions de risc" tant a la ciutadania com als mateixos agents de l'institut armat. "A més, posa de manifest que cap de les actuacions ha estat comunicada amb suficient antelació al cos de Mossos d'Esquadra i al Servei Català de Trànsit", lamenta el conseller d'Interior, que exigeix a Marlaska "actuacions urgents davant d'aquests controls". Finalment, recorda que el Servei Català de Trànsit du a terme un paquet de mesures per millorar la seguretat viària i reduir l'accidentalitat a l'AP-7, com ara la reducció de la velocitat a 100 km/h en el tram central d'aquesta via al Vallès que han comportat una "important" reducció de l'accidentalitat.

D'altra banda, aquest divendres al conseller d'Interior també li han buscat les pessigolles. Pablo Hasél ha presentat una querella contra ell per l'acompanyament dels Mossos d'Esquadra quan ha de rebre atenció mèdica. Fa més de sis mesos que el raper lleidatà té problemes estomacals i ha denunciat reiteradament la vulneració del seu dret a la intimitat en les revisions mèdiques. En una concentració davant de la Generalitat, diferents associacions han exigit als departaments d'Interior i Justícia "que deixin de passar-se la pilota" i "compleixin amb el reglament penitenciari i la Llei General sanitària".