L'octubre de 2022, 11 mesos abans de presentar la seva dimissió com a president de la Real Federación Española de Futbol (RFEF), Luis Rubiales va començar a crear un entramat societari per a una "canalització de part dels fons" que presumptament rebia de forma irregular d'una constructora per l'adjudicació de contractes de la RFEF. Segons destapa El País, un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que s'ha incorporat al sumari que investiga Rubiales per delictes de corrupció en els negocis, administració deslleial i blanqueig de capitals, apunta que aquests diners es van destinar a diferents negocis relacionats amb el turisme, com l'adquisició de 2 edificis a Granada per dedicar-los a pisos turístics, compra d'una participació en una empresa que explotava tres hotels a Espanya o la inversió de més de mig milió d'euros en una altra empresa amb negocis a la República Dominicana. A més, l'informe assenyala la presumpta participació en l'entramat d'altres directius de la RFEF, entre els quals apareix l'exdirector de la selecció espanyola de futbol, Albert Luque, que també està processat en la causa que segueix l'Audiència Nacional sobre el petó forçat de Rubiales a Jenni Hermoso a la final del Mundial l'agost del 2023. 

Irregularitats a l'RFEF

Luis Rubiales va aterrar aquest dimecres a Espanya i va ser detingut a l'aeroport de Madrid en el marc de l'operació Brodie, tot i que, posteriorment va quedar en llibertat. L'operació, que va esclatar fa dues setmanes, investiga les presumptes irregularitats en contractes impulsats a la federació des de l'arribada de Rubiales, l'any 2018. Alguns d'aquests contractes estan relacionats amb la celebració de la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita, amb actes celebrats a la Xina i amb les obres de l'estadi de la Cartuja de Sevilla, on està implicada una empresa, anomenada Gruconsa. La Guàrdia Civil ha posat el focus en les presumptes comissions pagades per aquesta companyia. Segons l'informe de l'UCO, Rubiales i exfutbolista Francisco Javier Martín Alcaide 'Nene' van crear una "sèrie de societats" per donar sortida als fons que rebien presumptament de la constructora, en algunes ocasions també estaven implicats directius de l'RFEF. El document de la policia assenyala que Gruconsa va ingressar 3.833.085,62 euros procedents de la federació. 

L'informe apunta que el 10 d'octubre de 2022, Dismatec —una de les empreses clau a la trama—, que està a nom de Purificación Rufino, dona de Nene, i a través de la qual suposadament va rebre fons de Gruconsa —530.911,92 euros— adquiria la mercantil GRX Esport Pro, juntament amb Inmomarluq, empresa administrada per Luque. Només 11 dies després de l'adquisició, GRX Esport Pro realitzava una ampliació de capital i constaven com a socis Rubiales, i altres dos investigats en la causa: l'advocat Tomás González Cueto, l'assessor legal de la federació, Pedro González Segura, i el seu germà, Ángel, que també és directiu de Gruconsa. A més, també es va afegir l'exdirector de màrqueting de la RFEF, Rubén Rivera, que també està investigat pel cas relacionat amb Jenni Hermoso; José María Timón, membre del gabinet de Rubiales, i Antonio Gómez-Reino, director de relacions institucionals de la federació. Segons els agents, pocs dies després de l'entrada dels nous socis, GRX Export Pro es va fer amb 2 edificis, un d'ells per 725.000 euros, que constava de 19 apartaments al centre de Granada amb la intenció de "dedicar-los al lloguer turístic". 

Entramat d'empreses

Gairebé un any després i quan l'escàndol pel petó a Hermoso ja havia esclatat, el setembre de 2023, Rubiales i Dismatec van adquirir a la resta de socis les participacions de GRX, quedant l'expresident de l'RFEF i Nene com a únics propietaris al 50%, tot i que la Guàrdia Civil apunta que "no hi ha constància que s'hagin efectuat encara els pagaments corresponents a les compravendes de valors fets". Com a administradora única va quedar Purificación Rufino, i un mes després Rubiales constituïa una nova empresa amb el seu soci, la dona d'aquest, i dues persones més: Connecta 17 Consulting. Un mes després es va produir un altre moviment, ja que, l'expresident es va quedar amb gairebé totes les accions per 2.999 euros, i va quedar com a única sòcia Rufino, amb 1 euro de capital. 

Rufino és qui uns dies més tard, i en nom de l'empresa de Rubiales, va adquirir per 25.000 euros una participació en la mercantil Explotaciones Hoteleras Nazaríes, empresa titular de dos hotels a Granada i un més a Torrox, a Màlaga, regentats pel Nene. Precisament, en dues caixes fortes d'un d'aquests hotels, la Guàrdia Civil va localitzar durant un escorcoll 320.000 euros en efectiu. En el marc de la investigació, els agents van intervenir una trucada del soci de Rubiales en la qual detallava que l'expresident de l'RFEF era l'amo del 20% de les participacions en l'empresa hotelera, quedant la resta repartida en un 20% per Nen, i el 60% restant per a Dismatec. L'informe de l'UCO detalla que després d'analitzar els comptes bancaris es conclou que des de gener del 2024, Rubiales, a través de Connecta 17 Consulting, va començar a rebre quantitats superiors a 4.000 euros mensuals des d'Explotacions Hoteleres Nassarites.

Inversions fora d'Espanya

No són els únics moviments de Rubiales que ha destacat l'UCO sinó que destaca que mentre s'estaven fent aquests moviments a Espanya, Rubiales també va fer inversions amb el seu soci a República Dominicana, on segons es desvela en diverses converses telefòniques, tenia dos hotels en explotació a la zona de Punta Cana, i un projecte per construir 60 apartaments de luxe, juntament amb altres directius de Gruconsa. Així i tot, l'escrit de la policia assenyala que el 30 de novembre i el 12 de desembre de 2023, l'empresa Connecta 17 Consulting va fer diverses transferències per un total de 567.500 euros a una mercantil a una empresa de Nene inscrita a la República Dominicana amb el mateix nom. Segons unes converses telefòniques intervingudes l'1 de març, Nene detalla al seu interlocutor que, després d'aquestes inversions, li havia de donar una part de la participació a Rubiales. A més, el document de la Guàrdia Civil assenyala que els negocis de Rubiales i Nene no s'haurien limitat al país caribeny, sinó que el soci parlava d'una "altra possible inversió a l'Aràbia Saudita que pogués guardar relació amb el projecte de Gruconsa en aquest país". Un altre informe apunta que aquest projecte consistiria en la construcció d'un estadi de futbol, una ciutat esportiva i, almenys, un hotel en un terreny de 400.000 metres quadrats al país. Tanmateix, l'informe detalla que tant Rubiales com Nene tindrien un paper menor en aquest negoci, però també rebrien part dels beneficis. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!