La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha fet una crida aquest dimarts a la població perquè no s'apropi als incendis actius com el que aquest últim cap de setmana ha arrasat més de 1.700 hectàrees de la Conca de Barberà i l'Anoia. "No normalitzem el turisme incendiari", ha demanat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Plaja ha xifrat en 2.640 les hectàrees cremades a Catalunya aquest estiu, des de l'inici de la temporada el 15 de juny, i ha assenyalat que és "una xifra 70 vegades superior a la de l'any passat i la quarta més alta dels darrers 15 anys".

Tal com ha traslladat la portaveu, el Govern espera un estiu difícil als boscos catalans i "les situacions climatològiques no ajuden", ha afegit. Per això, ha demanat evitar les "conductes de risc" perquè les pluges d'ahir dilluns són "una treva meteorològica" que "ja s'ha acabat".

Estabilitzat l'incendi de la Conca de Barberà i Anoia

Després de tres dies cremant, l'estabilització de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, suposa la baixada de fase d'emergència a alerta. A hores d’ara, es treballa per acabar de perimetrar una petita zona al flanc esquerre però l’incendi, que ha afectat segons el cos d’Agents Rurals, 1.700 hectàrees, ja no creix. Davant aquestes circumstàncies, els Bombers que coordinen l'incendi han aixecat l’ordre de desallotjament dels masos aïllats i les persones podran retornar als seus habitatges en les pròximes hores. 

La incansable feina dels Bombers ha impedit que el foc arribés a les cases, però han hagut de lamentar danys personals. L'afectació més greu l'ha patit una granja porcina, on s'han cremat 400 dels 2.000 porcs que hi tenien.

 

incendi conca barbera anoia ACNL'incendi a la Conca de Barberà i Anoia / ACN

Pel que fa a les causes, els Agents Rurals comuniquen que la principal hipòtesi que plantegen com a inici de l'incendi de Santa Coloma de Queralt és un accident mecànic. Segons el cap de l'àrea regional dels Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón, "la intencionalitat té molt poca força i estem treballant en un possible accident mecànic, que pot ser molt variat, un tub d'escapament, un cotxe o un tractor".

La investigació, però, segueix oberta, tot i que no es va trobar cap burilla línia elèctrica sospitosa d'haver començat l'incendi.

Els veïns que hi viuen tot l'any, una dotzena, van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans. Però aquest dilluns, després de la satisfacció d'haver col·laborat de forma essencial, han trobat el seu entorn calcinat totalment

 

Foto principal: la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, atén els mitjans / ACN