Una de les imatges més virals de l'erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma, a banda dels rius de lava, el nou delta i els barris sepultats, és la de quatre gossos que es van quedar atrapats per la lava a Todoque. Durant aquests dies, els han anat alimentant i portant-los aigua a través d'un dron per evitar que es morissin de gana i deshidratats. Ahir, per fi el Cabildo de La Palma i el Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) va donar llum verda a l'empresa gallega Aerocamaras perquè comencés el seu rescat amb drons, però aquest no ha sortit com s'esperava. 

Després de rastrejar durant tota la jornada d'ahir la zona on han estat vistos les últimes setmanes, amb càmeres tècniques i fins i tot altaveus que simulen sons cridant els animals, no han trobat cap rastre dels quatre gossos."Fa molta calor i és possible que estiguin sota matolls o arbusts per protegir-se del sol", ha explicat Jaime Pereira, responsable d'Areocamaras, que conjuntament amb la plataforma animalista Leales han organitzat el rescat dels animals, de moment, sense resultat.

Dues parts 

El rescat està dividit en dues parts. La primera, en cas que es localitzin els animals serà donar-los menjar i aigua, fet que permetrà als operadors inspeccionar, amb una càmera de 30 augments i una altra termogràfica, la ubicació on es farà l'extracció, mentre habituen els animals al soroll i la seva presència.

 red rescate perros

La xarxa dissenyada pel rescat dels gossos 

Després, arribarà el moment d'executar l'evacuació. El dron que s'utilitzarà està dotat amb un sistema propi adaptada a les característiques dels animals, amb una altra aparell de suport. D'esquer empraran menjar i quan l'animal se situï damunt el sistema de càrrega, l'elevaran per extreure'l per damunt de la lava. Serà un procés individual, gos a gos. 

Possible amagatall 

Ara mateix, és una incògnita si els animals estan amagats en algun edifici de l'illa per protegir-se de les altes temperatures de la zona o si han pogut morir. "Només s'han detectat dos conills refugiats, però no als gossos. En les hores vinents, amb la baixada de les temperatures, tornarem a intentar volar els drons per intentar localitzar-los", expliquen des de l'empresa. És important tenir present que l'entorn on van ser localitzats els gossos, uns estanys buits, té una sortida. Així, pot ser que els animals hagin sortit de la instal·lació cap a zones que encara no han estat afectades per la lava. 

"Maniobra complicada" 

En rebre el permís per fer el rescat, Pareira ja va avisar que seria una "maniobra complicada", ja que s'ha hagut de desenvolupar un sistema propi per suportar el pes dels animals en unes condicions desfavorables per el "balanceig" durant el vol del dron que estan emprant. A més, les càmeres dels drons estan sent dirigides des d'uns 500 metres dels estanys, per la proximitat d'una de les colades de lava.

La plataforma Leales vol aquest sistema a la resta d'autonomies perquè el contemplin en els plans d'evacuació d'animals a les catàstrofes on perilli la vida dels rescatadors, com ara incendis, inundacions, terratrèmols o volcans, com és aquest cas. 

A la imatge principal, tres dels gossos atrapats per la lava a La Palma / Facebook Seguridad y Emergencias Cabildo La Palma