L'ensorrament parcial de la cara nord del con del volcà Cumbre Vieja de La Palma ha produït una nova colada que ha acabat per destruir totalment les poques edificacions que quedaven en peu al nord del barri de Todoque, segons ha informat aquest diumenge l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan).

Per la seva banda, el Cabildo de La Palma ha informat que la nit ha transcorregut sense incidents, malgrat que "el volcà ha estat més sorollós" i hi ha hagut moltes vibracions. L'executiu insular ha afirmat que l'evolució continua dins del procés normal d'un volcà i subratlla que els científics segueixen monitorant l'activitat per garantir la seguretat de les persones.

El Cabildo també ha afegit que es permetrà l'entrada dels veïns evacuats amb propietats fora del perímetre de seguretat per recollir roba i estris. L'accés serà controlat i es comptarà amb l'acompanyament de personal de seguretat, coordinat amb l'ajuntament corresponent. Una mesura subjecta a canvis, segons les condicions meteorològiques i l'evolució del procés eruptiu.

Pel que fa a l'avenç del volcà, les últimes dades del programa Copernicus de la Unió Europea assenyalen que la lava ja ha cobert un total de 497 hectàrees des que va començar l'erupció el passat 19 de setembre. Altres 5.576 hectàrees han pogut patir danys. Pel que fa a les carreteres, són 38,3 quilòmetres de vies destruïdes i altres 3,1 quilòmetres que podrien estar fets malbé.

Blocs de roca gegants

Així mateix, la lava ha afectat o destruït fins al moment 1.281 edificacions i infraestructures. D'aquestes infraestructures, concretament 1.186 han estat totalment destruïdes i 95 han patit danys.

Lluny de tot això, l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) ha advertit aquest diumenge que el nou riu de lava que es va alliberar aquest dissabte a la tarda després de l'ensorrament parcial del con del volcà transporta blocs de roca flotants de la mida d'un edifici de tres pisos.

L'IGME ha publicat un vídeo enregistrat sobre el terreny pels seus científics en el qual es veu la força amb la qual baixa la lava i la grandària dels blocs que arrossega, "equivalent a una casa de tres plantes". 

L'associació Volcans de Canàries, col·lectiu format per geòlegs i aficionats a la vulcanologia que col·labora amb les autoritats en programes de formació a la ciutadania, ha advertit que el volcà ha passat aquesta matinada per una fase amb explosions "altament sorolloses, energètiques i sostingudes", que han provocat "vibracions del terra, vehicles i cristalls" en un radi de fins a sis quilòmetres des del con eruptiu.

 

Imatge principal: La nova colada de lava del volcà Cumbre Vieja de La Palma / Europa Press