El setembre de l'any passat el curs va començar amb la polèmica de l'ús del paquet d'aplicacions de Google Suite a les aules. Tot i que alguns centres van decidir incorporar aquest aplicatiu amb l'inici escolar, alguns pares i mares es van mostrar preocupats per l'ús de les dades dels menors. Després d'uns mesos d'investigació i negociacions, el Departament d’Educació de la Generalitat ha signat un acord amb Xnet acceptant el pla proposat l'any passat sobre Privacitat i Digitalització Democràtica dels Centres Educatius. Es tracta d'un pla de treball molt concret i capdavanter que podria ser, segons detallen, un prototip per a la digitalització de l’administració en general després de la pandèmia del coronavirus.

La idea és crear un compendi que aglutini totes les diferents funcions que ja ofereix el paquet de Google però controlant les dades i la informació que s'hi gestiona

D'aquesta manera, la viabilitat de la proposta es basa en tres eixos importants: servidor segur, suite i formació. "No només en l'educació sinó en l'administració s'hauria de canviar la mentalitat de què és un servidor segur", explica la fundadora d'Xnet, Simona Levi, en conversa amb ElNacional.cat. Levi posa èmfasi el la paraula sobirania: "els servidors són la nostra casa digital, per això cal tenir servidors segurs i confortables". Així, recalca que per elaborar aquesta proposta "no hem d'inventar res" perquè "ja està fet". "La solució de tenir una suite més democràtica ja existeix, es tracta de no traslladar als centres, que van desbordats, la responsabilitat d'organitzar aquestes eines". Finalment, creu que la formació digital s'enfoca d'una manera que no hauria de ser, en els perills: "Cal aprendre la tècnica".

Levi explica que, en general hi ha una forta dependència de Google i que, en moltes ocasions, és pel fet de desconèixer altres opcions. "La qüestió és que sonin altres opcions perquè es pugui triar". En aquest cas, la intenció és elaborar una suite "on tothom pugui veure què s'hi fa i de codi obert". O tal com exemplifica Levi "unes eines que no puguin mirar què hi ha escrit als quaderns i llibretes dels nens i nenes".

 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram