"Falten glaçons": a poc a poc aquest s'està convertint en el tema estrella de moltes xerrades entre amics i familiars. Aquesta escassetat de gel a més es produeix en el pitjor context possible: ens trobem a inicis d'un tòrrid mes d'agost, en plena tercera onada de calor de 2022, amb avisos de temperatura extrema... I què és l'últim que et ve de gust escoltar en aquest moment, on el que vols és prendre una beguda ben freda? Exacte: que no hi ha glaçons.

És veritat que cada vegada és més difícil trobar glaçons en bars i supermercats? Sí: aquesta escassetat és una realitat, i, si vols descobrir casos concrets sobre això, et recomanem que donis un cop d'ull a aquest altre article exhaustiu d'ElNacional.cat.

Aclarit això, segur que t'han sorgit altres dubtes sobre això: exactament per què falten tants glaçons? Hi ha una causa concreta o algunes? I com et pot afectar aquesta situació a curt i mitjà termini? T'ho expliquem tot a continuació perquè puguis liderar els pròxims debats entre amics sobre el tema.

Per què falten glaçons? Totes les causes

La situació amb l'escassetat de glaçons és el resultat d'una tempesta perfecta que inclou diverses causes. La primera d'elles són les successives onades de calor que s'estan vivint a Catalunya. Com més pugen les temperatures, més gel es busca (per exemple, per prendre una cervesa ben fresca al bar).

A més de les constants onades de calor, cal tenir en compte l'augment del preu tant de l'energia com de les matèries primeres relacionades amb l'elaboració del gel. A tall de referència, abans de la pujada de les tarifes d'electricitat, una màquina gran de gel capaç de produir 180 quilos al dia consumia uns 225 euros. Ara, el preu pot arribar perfectament als 460 euros d'electricitat. El mateix passa amb les màquines d'aigua.

🧊 La falta de gel posa en risc els cubates freds aquest estiu: preus disparats i falta d'abastiment

La incertesa generada després de la pandèmia també forma part de les causes de l'escassetat de glaçons. Segons apunta OndaCero, moltes companyies especialitzades en gel van decidir no arriscar-se a la producció aquest any perquè es temia un turisme o una demanda en general baixa, com el 2020 i el 2021. El fracàs d'aquestes previsions ha provocat que algunes empreses no tinguin prou oferta per a la demanda tan elevada.

Altres distribuïdores, com el cas d'Ice Ventura, empresa líder en producció de gel en el Camp de Tarragona, s'hagi vist obligada a multiplicar per tres el preu del gel perquè tant la producció com la venda sigui rendible; és l'efecte del ja esmentat increment de l'electricitat (necessària tant fabricar com conservar el gel), juntament amb el del combustible (cal transportar el gel)... i a més del plàstic (que s'utilitza per embalar).

Onades de calor extrem, baixes previsions inicials, elevat cost d'energia, transport, plàstic... tots aquests elements són els que han provocat una situació on cada vegada és més complicat sortir del supermercat amb una refrescant bolsa de gel sota el braç (o més ben posada al carretó de comprar).

No hi ha gel: la situació en el dia a dia

La falta de subministrament de gel t'acabarà afectant tard o d'hora, d'una forma o una altra. La primera conseqüència la pots comprovar a la foto de més a baix: cada vegada serà més habitual trobar-te cartells o avisos com aquest als supermercats, on s'avisarà del límit de la venda de bosses de gel. Així es planeja racionar el producte. En el cas de la imatge, cada client només pot comprar un màxim de cinc bosses de gel.

gel Supermercat
Cartell que avisa la venda limitada de bosses de gel / GRS

Si vas molt de bars i terrasses, et toparàs amb dues possibles conseqüències. La primera d'elles és que el preu de les begudes pot pujar a causa de l'encariment dels glaçons. Prendre un cubata pot sortir-te més car del normal, ja que a més els bàrmans hauran d'afegir més alcohol del normal a falta de gel.

La segona conseqüència és que, si la situació continua així, t'acabaràs trobant en un bar on et diran "Ho sento, però és que no tenim glaçons". Això, o que només et trobis un únic glaçó al got quan el normal és comptar amb 3 o 4.