Aquest dilluns, una dona de 19 anys va anar a la consulta de ginecologia de l'hospital Reina Sofía de Múrcia per un trastorn en el seu cicle menstrual. Després de la visita, la pacient va rebre un informe que li diagnosticava com a "malaltia actual" l'homosexualitat. Després de parlar-ho amb els seus pares, la jove va decidir deixar el cas en mans de l'Associació Galactyco de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Trans de Cartagena i Comarca.

L'entitat ha denunciat en un comunicat el tracte vexatori per LGTBIfòbia i denuncia "la ignorància manifesta que suposa relacionar orientació sexual amb malaltia". Paral·lelament, acusen el govern de Múrcia, la conselleria de Sanitat de la comunitat autònoma i al Sistema Murcià de Salut de "deixadesa institucional" per deixar com a "adornament legislatiu" una llei que es va aprovar el 2016 en defensa de la igualtat social i de l'impuls de polítiques públiques contra la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere.

El col·lectiu Galactyco també ha demanat a través d'un escrit a la conselleria de Sanitat i al Sistema Murcià de Salut que "rectifiquin i adrecin unes disculpes de manera immediata a la pacient" i que s'apliqui la llei per "garantir un tractament respectuós cap a les persones LGTBI i que els professionals sanitaris disposin d'una formació i informació adequada sobre homosexualitat, bisexualitat, transsexualitat i intersexualitat".

Demanen retirar-ho de l'historial clínic

L'associació denuncia que "són ja nombrosos els casos de tractament vexatori que arriben a la nostra entitat per orientació sexual o de gènere, i considerem alarmant, inacceptable i intolerant que, avui dia, els professionals dels quals depèn un tractament adequat de la nostra salut ignorin les realitats de les persones LGTBI". En l'escrit, Galactyco trasllada que demanaran que es canviï aquest diagnòstic i que no figuri en l'historial clínic de la jove.

De fet, a la pacient li va sobtar que, durant la consulta, el ginecòleg li va preguntar si podia posar a l'informe que era homosexual, segons explica ElDiario.es. El mateix mitjà explica que, des del Servei Murcià de Salut, adoptaran "totes les mesures necessàries per al coneixement detallat dels fets i l'adopció consegüent de les mesures oportunes".

Increment de les agressions homofòbiques

A Catalunya, l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) va informar de 146 agressions a persones LGTBI entre el gener i el juliol d'enguany, el que suposa un 26% més que el 2020. Pràcticament, la meitat d'aquestes es van produir a Barcelona i els mesos amb més incidències van ser el de juny i juliol, afectant en més de la meitat dels casos a homes gais i en quasi un 16% a persones trans.

El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, va denunciar que "en els últims quatre anys hi ha hagut un augment de l'odi molt gran entre els joves fruit de la legitimació del discurs d'una extrema dreta que mai se n'ha anat d'Espanya". Rodríguez va reclamar a les institucions que "no n'hi ha prou amb posar la bandera" i esperar que passi l'agressió per condemnar-la, sinó que "s'ha de trencar amb la condemna i fer polítiques públiques efectives".

 

Imatge principal: Banderes LGTBI en una manifestació del col·lectiu. Carlos Baglietto.