La segona edició de Cap llar sense aliments, que va impulsar la Fundació ”la Caixa”, amb el suport de CaixaBank, ha tancat amb 397.145 euros recaptats a Catalunya. Amb aquest import, s’han aconseguit 420 tones d’aliments bàsics i més de 8.000 persones en situació de vulnerabilitat tindran una alimentació bàsica garantida durant tot l’estiu.

En total, arreu d’Espanya, s’ha arribat als 2,2 milions d’euros, amb els quals s’han aconseguit 2.386 tones d’aliments bàsics, que es distribuiran entre els 54 Bancs d’Aliments associats a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments. Aquest ajut arribarà a més de 45.000 persones en situació de vulnerabilitat.

L’objectiu de la campanya és ajudar les persones que han quedat més afectades pels efectes col·laterals de la covid-19, que recorren a les gairebé 8.000 entitats socials col·laboradores per sol·licitar-hi aliments. Tal com es desprèn de la recent Enquesta de condicions de vida que ha dut a terme per l'Idescat, l’índex de risc de pobresa o exclusió social a Catalunya va augmentar 2,7 punts i va passar del 23,6 % del 2019 al 26,3 % el 2020, i la privació material severa va pujar del 5,7 % al 6,2 %.

Com a resposta a aquesta necessitat urgent, la Fundació ”la Caixa” va decidir aportar un milió d’euros addicional a la iniciativa, amb la qual cosa es va sumar un total de 2,2 milions d’euros. "L’emergència social que es deriva de la pandèmia persisteix, i per això hem de donar suport als qui ho necessiten més. Amb l’èxit d’aquesta acció solidària demostrem que junts som més forts i, gràcies als grans de sorra que s’hi han aportat, hi haurà milers de famílies que rebran ajudes d’aliments. Només així, units, aconseguirem erradicar la pobresa", ha destacat el president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé.

fundacio la caixa banc dels aliments Fundació la Caixa

Fundació "la Caixa"

La demanda d'ajuda augmenta un 30%

Segons la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, la demanda d’ajuda va augmentar al voltant d’un 30 % després de l’inici de la pandèmia i els bancs d’aliments de les quatre províncies van atendre 60.000 persones més que l’any anterior. Ara com ara, s’està donant assistència a 256.000 persones a través de 636 entitats socials col·laboradores.

Arran de la pandèmia, s’ha detectat que el perfil de les persones que acudeixen als bancs d’aliments s’ha eixamplat: ara, els que necessiten aliments ja no són únicament persones en situació de pobresa severa, sinó també famílies que abans de la crisi tenien rendes mitjanes o baixes, i joves que han perdut la feina.

Un 30 % de les persones que han sol·licitat ajuda durant el primer any de la pandèmia no l’havien necessitada mai fins ara, segons que es desprèn de l’últim estudi de la Taula d’Entitats del Tercer Sector. A més, aquesta situació es podria agreujar, segons els bancs d’aliments, si no es produeix un repunt en la recuperació econòmica quan acabin les mesures excepcionals de protecció social, com els ERTO.

Compromeses amb l’acció, milers de persones s’han sumat al moviment #CapLlarSenseAliments, entre ells, celebritats com el xef Ferran Adrià, l’actor Antonio Banderas i la model Vanesa Lorenzo, que han contribuït a donar visibilitat a la iniciativa a les xarxes socials i han remarcat el compromís dels bancs d’aliments.

Fins quan es pot col·laborar?

Els canals electrònics continuaran actius fins al 31 d’agost, encara que la campanya s’hagi acabat. Per això, tothom qui ho vulgui hi pot seguir col·laborant a través de Bizum, enviant el donatiu al número 38014.

A més, CaixaBank continuarà posant a disposició de tota la societat el portal corporatiu, encara que no siguin clients de l’entitat. A través de la banca en línia CaixaBank NOW, tant a l’aplicació com a la web, els qui hi vulguin col·laborar ho podran seguir fent.