Aquest dilluns ha començat el curs escolar 2021-2022. L'objectiu és que sigui 100% presencial, excepte d'algunes classes a les universitats. Precisament per aquest motiu i amb la intenció de mantenir el coronavirus a ratlla el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, el departament de servei tècnic de Cadaqués i l'empresa de sistemes de ventilació Siber, s'emmarquen en un projecte d'adequació de les aules amb ventilació mecànica que persegueix minimitzar la transmissió de la covid per aerosols i millorar la qualitat de l'aire.

Segons ha detallat la mateixa empresa a través d'un comunicat, prop del 70% de les escoles europees supera el nivell màxim permès de CO2, i a la vegada, els centres educatius representen una part de l'estoc d'edificis del sector terciari. A causa de la falta de ventilació o un sistema de renovació d'aire defectuós, així com a les altes taxes d'ocupació de les aules, l'aire interior d'aquests edificis sovint està viciat. 

Ventilació natural

La ventilació natural és la primera mesura que s'aplica per reduir la concentració de contaminants. Malgrat tot, destaquen des del mateix comunicat que no sempre és prou efectiva mitjançant l'obertura de finestres.

Bèlgica ha estat el primer país a prendre mesures referents a la ventilació, constaten. El govern belga obliga els llocs públics a comptar amb mesuradors de CO2 instal·lats en llocs visibles. Precisament per això, el projecte impulsat per Educació s'ocupa de garantir la qualitat de l'aire  les aules perquè mitjançant l'estratègia de ventilació més adequada a cada moment, s'aconsegueixi la qualitat de l'aire desitjada. 

Equipaments de ventilació

D'aquesta manera, s'han instal·lat els equipaments de ventilació mecànica controlada per doble flux EVO, han ressaltat a través del comunicat. De fet, aquest tipus d'instal·lació forma part de les recomanacions dels principals organismes públics i associacions del sector, com són la guia sobre ventilació a les aules del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i tècnics de l'Associació Mesura, secundats pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya

Primer institut

L'IES Caritat Serinyana de Cadaqués és el primer espai acadèmic en què s'han implementat aquestes noves mesures. Més enllà de la prova pilot, el futur és portar la ventilació mecànica controlada a molts més centres educatius, garantint la salut i el confort dels alumnes i docents de tot el territori nacional.

 

 

Imatge principal: llibres en una escola / Unsplash