Nou gir de guió pel que fa al futur del Club de Mar de Sitges, que ha de ser enderrocat el pròxim 2 de juny. El Tribunal Suprem ha acceptat estudiar la possibilitat d'ordenar la suspensió cautelar de l'ordre d'enderroc de les instal·lacions, que va dictar la setmana passada la Direcció General per a la Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri de Transició Ecològica. El TS ho ha notificat aquest dilluns, just una setmana abans de la data en què es preveu executar el tancament i la demolició de les instal·lacions. Ara l'entitat insta l'estat espanyol a aturar la demolició fins que els jutges es pronunciïn.
Durant aquests últims dies, el Club de Mar no ha tirat la tovallola i ha continuat demanat al Suprem que es pronunciés sobre l'enderroc, recordant que hi ha recursos pendents de resoldre i destacant el valor patrimonial de l'edifici. De fet, representants de diferents federacions esportives catalanes d’esports de mar, entre elles la Federació Catalana de Vela, han signat aquest dilluns un manifest contra l'enderroc i han celebrat un acte celebrat a les instal·lacions del club sense la presència de l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ni cap representant municipal, on han denunciat que l'enderroc és "malauradament" un cas més de "persecució i eliminació sistemàtica" que pateixen els clubs esportius. A més, han aprofitat per recordar que la destrucció de les instal·lacions s'ha comunicat en "plenes negociacions" amb el Govern per buscar una fórmula per protegir-los.
El Ministeri per a la Transició Ecològica va comunicar el passat 20 de maig al Club de Mar de Sitges el tancament i enderroc de les instal·lacions de forma imminent, perquè incompleixen la Llei de Costes. Malgrat que el Club ha presentat una infinitat de recursos per evitar la fi de l'activitat, incloent-hi el pagament d'una multa de 60.000 euros, els jutjats han donat sistemàticament la raó al Ministeri.

El club insisteix que tancar les instal·lacions seria "injust"
"Tot plegat és molt trist. No és tant pels socis que en formem part i que som uns apassionats dels esports nàutics, sinó pel que comporta això tant a nivell de patrimoni històric com a nivell social", ha compartit la presidenta del Club de Mar de Sitges, Gemma Marcé, durant la roda de premsa prèvia a la signatura conjunta del manifest. En el seu discurs, ha subratllat que han treballat "per terra, mar i aire" per "evitar la injustícia" que suposa tancar el Club i ha agraït el suport d'algunes institucions i formacions polítiques. L'acte d'aquest dilluns ha comptat amb l’assistència de la diputada de Junts al Congrés dels Diputats, Pilar Calvo.
Al seu torn, el president de la Federació Catalana de Vela, Josep Maria Isern, ha lamentat que el cas del Club de Mar de Sitges és "un més" del seguit d’atacs que els clubs d’esports nàutics estan rebent els darrers anys. En aquest sentit, ha afirmat que els esports de mar federats es troben en risc davant la persecució i eliminació sistemàtica de clubs esportius per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), a través de la Demarcació de Costes de Catalunya. "L’única cosa que demanem és que els esports nàutics tinguin els mateixos drets i instal·lacions que la resta d’esports", afegeix, com ara poder disposar de vestidors perquè els esportistes no s’hagin de canviar a peu de platja. Les 17 federacions catalanes d’esports de mar han constituït una taula de treball conjunta per defensar el seu model esportiu.
Negociacions "fructíferes" amb el Govern
Isern ha explicat que la notificació els ha arribat després de mesos de negociacions "fructíferes" amb el Govern i els diferents partits polítics per reformar l'article 70 de la Llei de Costes i "mirar de convèncer l’executiu espanyol" de la singularitat dels clubs esportius de mar catalans. "Estem molt decebuts perquè ningú del ministeri pot dir que no tingués coneixement de les negociacions", ha apuntat.