La costa catalana té 580 quilòmetres de longitud i és una part molt important de la vida econòmica, social i també esportiva del país. Ara, però, hi ha unes institucions que viuen un moment crític: els clubs nàutics de platja.

El Reglament General de Costes de l'Estat, articulat pel Ministeri per la Transició Ecològica, està posant entre l'espasa i la paret a diverses institucions d'aquest tipus arreu de Catalunya. Alguns, com el Club Nàutic de Cabrera, ja van haver de tancar les seves portes l'any passat i actualment els de Pineda i Canet també viuen la mateixa situació.

club nautic cabrera david gonzalez 2

David González

El problema rau en què aquest reglament estableix que les instal·lacions costaneres destinades a activitats esportives de caràcter nàutic federat no poden superar els 300m2. Aquesta restricció -que per cert, no s'aplica en el món de la restauració- suposa la fi de la gran majoria dels clubs nàutics, indefensos davant la normativa vigent.

La Federació Catalana de Vela es rebel·la

Com a resposta a aquesta problemàtica, aquest dijous la Federació Catalana de Vela va organitzar una mobilització davant de la Catedral de Barcelona per exigir una modificació del Reglament de Costes.

fc vela catedral barcelona

FCV

L'esdeveniment va comptar amb la presència de centenars d’esportistes, tècnics, societat civil i institucions i també amb el president d'aquesta Federació, Xavier Torres, que va llegir un manifest reclamant que es garantís un futur als clubs nàutics. Aquesta entitat, a més, va denunciar que tot i que ha iniciat la campanya "Defensem la Vela" i que s'ha reunit amb diversos partits polítics, la resposta d'aquests ha estat inexistent.

El Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, el Director General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, la diputada d’Esports de Barcelona, Maite Fandos, i el President de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, també van fer acte de presència a la protesta.