El diari Frankfurter Allgemeine Zeitung, el més influent d'Alemanya, ha manifestat que, amb la desarticulació de grup gihadista, "Catalunya gairebé ha actuat com un Estat independent".

En un article titulat La lluita contra el terrorisme a l'ombra del referèndum, detalla que els Mossos han dut el pes de l'operatiu arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i destaca el paper del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que ha tingut sempre "la darrera paraula" en l'acció policial. Recorda en aquest sentit quan els Mossos van "contradir" el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que va donar per desarticulada la cèl·lula gihadista dies abans que fos abatut el conductor de la furgoneta, i que el balanç final el van fer el president Carles Puigdemont i el mateix Trapero.

Igualment destaca que va ser "molt significatiu" des d'un punt de vista diplomàtic que el conseller de Relacions Exteriors, Raül Romeva rebés els ministres d'Exteriors alemany i francès, Sigmar Gabriel i Jean-Yves Le Drian, mentre el ministre Alfonso Dastis no es va presentar a Barcelona fins tres dies després de l'atemptat. "Des del punt de vista del govern central, [Catalunya] no té competències d'acció exterior", afegeix amb sorpresa.

També apunta que el Govern català ha quedat reforçat per aquests fets "a poques setmanes" del referèndum de l'1 d'Octubre, i afegeix que aquest serà el pròxim "test" dels Mossos, perquè el govern espanyol s'oposa a la consulta i el català la pensa tirar endavant. 

El Frankfurter afegeix que les relacions enre Madrid i Barcelona fa temps que "estan trencades i mancades de confiança", i que això afecta la lluita antiterrorista. Explica que a partir de setembre els Mossos tindran presència a l'organisme de coordinació i informació policial europeu Europol, al que fins ara no havien tingut accés. El diari atribueix a aquesta absència el desconeixement que l'imam mort a Alcanar va ser a París la setmana passada, i que el 2006 va intentar viure a Bèlgica. Afegeix que tampoc ha funcionat bé l'intercanvi d'informació amb els Estats Units, i que el senador demòcrata americà Ben Cardin se n'ha queixat.

La crònica va signada pel nou corresponsal del diari, Hans-Christian Rössler, que fa un mes ha rellevat l'anterior, Leo Wieland, un veterà de gairebé 20 anys a la capital espanyola. Wieland tenia una relació complicada amb el Govern català, que el va rectifcar oficialmente tres cops, un d'ells per escriure, sense acreditar-ho, que la Generalitat veia amb bons ulls l'annexió de Crimea per Rússia.