França exigirà una tercera vacuna als majors de 65 anys per renovar el passi sanitari, que des del passat estiu és obligatori per assistir a molts actes de la vida social, com els viatges en transport públic de llarg recorregut, anar al cinema, espectacles o, fins i tot, per estar en un bar o restaurant. 

Així ho ha anunciat el president del país, Emmanuel Macron, en una al·locució televisiva, on ha especificat que la mesura entrarà en vigor a partir del 15 de desembre. També ha fet referència als 6 milions de francesos que encara no s'han vacunat i els ha convidat a fer-ho en un moment en el qual la incidència setmanal a França de la covid-19 s'ha disparat un 40%: "Aquesta xifra és un senyal d'alerta, unida a l'augment de les hospitalitzacions", ha afegit. 

Pels majors de 50

Així mateix, ha anunciat que llançarà una campanya a partir del desembre per a incitar que els francesos d'entre 50 i 64 anys s'apliquin també una tercera dosi, perquè "més del 80% dels ingressats en UCIs" tenen més de 50 anys.

El president francès ha alertat que Europa ja s'enfronta a "una cinquena onada" de covid-19, que ha començat a colpejar fort a països com Alemanya i el Regne Unit, i ha demanat als seus ciutadans "no relaxar-se". "El respecte dels gestos de distanciament serà observat amb zel. Tots ens hem relaxat, és normal, però cal reprendre els hàbits", ha alertat. 

Encara que ha elogiat el compromís dels francesos en la lluita contra la covid-19 citant l'alta taxa de vacunació (entorn del 75% de la població), ha asseverat que els controls en la passada sanitària "es reforçaran".

A 5 mesos dels comicis 

"No podem continuar controlant la situació si cadascun d'entre nosaltres no compleix amb la seva part", ha afegit en un discurs amb tints electoralistes en el qual s'ha dedicat a repassar llargament  les reformes econòmiques posades en marxa o en projecte, quan resten només cinc mesos per als comicis presidencials d'abril.

El certificat sanitari 

Malgrat els aldarulls als carrers, el projecte de llei del Govern de França per a posar en marxa un certificat sanitari obligatori per a tenir accés a la majoria de llocs públics del territori va ser aprovat el mes de juliol per entrar vigor a principis d'agost. 

Segons la proposta aprovada, el certificat ha de demostrar que la persona té una pauta de vacunació completa, un test negatiu del coronavirus de les 48 hores anteriors, o una prova d'haver passat el virus en els últims sis mesos.

Què diu la llei?

Des del mes d'agost, el document ha estat necessari per a entrar a bars, cafeteries i restaurants, tant terrassa com interior; mitjans de transport públics de llarg recorregut i fires professionals, que se sumen als llocs on era obligatori des del 21 de juliol: museus, teatres, monuments, sales d'esport i d'espectacles.

Els centres comercials van quedar exempts de la mesura, gràcies al vot dels conservadors francesos, encara que correspon a les autoritats locals imposar l'ús del certificat sanitari si ho consideren necessari.

Imatge principal: Discurs del president de França, Emmanuel Macron / EFE