El passat dimarts es va commemorar el quart aniversari dels atemptats del 17-A de Barcelona i Cambrils. Quatre anys després a l'alçada del memorial dedicat a les víctimes d'aquell dia va tenir lloc un acte molt sobri, similar al dels anys anteriors. La commemoració es va allargar quinze minuts i va consistir en un minut de silenci, El cant dels ocells i una ofrena floral. 

Quan l'acte commemoratiu va arribar a la seva fi, els familiars es van reunir amb les personalitats polítiques que havien fet acte de presència. Entre els quals es trobava el president del Govern, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Primera commemoració postsentència

Sobre la commemoració de les víctimes d'enguany va planar l'ombra de la sentència contra els tres membres de la cèl·lula gihadista que va cometre els atemptats a Barcelona i Cambrils. La sentència va aixecar revolt, sobretot entre les mateixes víctimes. Tant és així que l'han recorregut. Ara esperen que l'Audiència Nacional resolgui els recursos, ja que el text va condemnar els responsables dels atacs per delictes de pertinença a organització terrorista i no com a autors dels assassinats.

Després de conèixer la condemna, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l'Associació 11-M van presentar un recurs amb la intenció que s’anul·lés la sentència i es repeteixi el judici, ja que consideren que el tribunal no es va pronunciar sobre els càrrecs d'assassinat terrorista.

A aquest malestar per la sentència condemnatòria considerada insuficient se suma el fet que només el 22% de les víctimes dels atemptats han estat indemnitzades, segons exposa una denúncia realitzada per la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT). De les 345 persones reconegudes a la sentència, n'hi ha 248 de les quals no consta informació sobre si han estat o no indemnitzades.

La presidenta de l'associació, Sara Bosch, ha carregat contra aquest fet, que demostra "l'oblit" de les víctimes per part de les administracions i suposa una "victimització secundària". Es tracta d'una "negligència de base", sobretot del ministeri de l'Interior, que és la institució que les ha d'indemnitzar.

Un dels grans problemes que dificulta el recompte és el fet de no saber en quina situació es troben les 248 persones que apareixen al document com a víctimes, sense detallar si han estat indemnitzades o no. Per això, els responsables de la UAVAT han urgit el Ministeri d'Interior perquè localitzi aquestes víctimes "amb noms i cognoms" per informar-los dels seus drets, de manera que, una vegada la sentència sigui ferma, puguin sol·licitar al més aviat possible el seu reconeixement com a víctimes del terrorisme.

 

Clavells blancs com a ofrena en record de les víctimes dels atemptats de La Rambla, juntament amb la placa commemorativa que es va posar a 2019 a La Rambla, Barcelona. / Foto: Carlos Baglietto.