La sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat a penes de 53, 46 i 8 anys de presó els tres membres de la cèl·lula gihadista que va cometre els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017, en els quals van morir setze persones.

En una sentència, els magistrats de la secció tercera imposen una pena de 53 anys i sis mesos de presó a Mohamed Houli Chemlal i de 46 a Driss Oukabir per delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit així com fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista; i estralls en temptativa de caràcter terrorista en concurs amb 29 delictes de lesions per imprudència greu.

A més, la resolució, de 1.018 pàgines, els imposa la inhabitació absoluta i especial, així com la prohibició d'apropar-se a Alcanar durant 10 anys una vegada complertes les penes privatives de llibertat. La sala indica que el compliment efectiu de les penes per a aquests dos acusats no excedirà de 20 anys.

L'Audiència condemna el tercer dels acusats, Saïd ben Iazza, a 8 anys de presó pel delicte de col·laboració amb organització terrorista i li imposa, a més, la inhabilitació absoluta i especial, així com la prohibició d'apropar-se a Alcanar durant cinc anys des que compleixi la pena de presó.

En la seva decisió, la sala penal acorda absoldre Mohamed Houli i Driss Oukabir de 14 delictes d'homicidi en temptativa de caràcter terrorista, així com de 34 delictes de lesions de caràcter terrorista i de cinc de lesions per imprudència pels quals també havien estat acusats.

El tribunal absol igualment Saïd ben Iazza dels delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació d'explosius de caràcter terrorista i de conspiració per cometre estralls terroristes, pels quals també havia estat acusat en el judici celebrat a l'Audiència Nacional.

 

 

 

La Fiscalia sol·licitava penes 41 i 36 anys de presó per a Houli i Oukabir, respectivament, per delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i per conspiració per al delicte d'estralls, mentre que per al tercer acusat sol·licitava una condemna a 8 anys de presó per col·laboració amb la cèl·lula gihadista.

La sentència es pot recórrer davant de la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional.

Penes més altes de les que demanava la Fiscalia

La sentència del tribunal supera la demanda de penes que va sol·licitar la Fiscalia, que valorava penes de 41 i 36 anys de presó per a Houli i Oukabir, respectivament, per delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i per conspiració per al delicte d'estralls, mentre que per al tercer acusat sol·licitava una condemna a 8 anys de presó per col·laboració amb la cèl·lula gihadista.

El ministeri públic no en va acusar cap d'assassinat terrorista, perquè no van tenir una participació directa en els atemptats. Van discrepar en aquest punt amb moltes de les acusacions particulars i, en particular, amb les acusacions populars ―exercides per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l'Associació 11-M―, que sol·licitaven per a Houli Chemlal i Oukabir la pena de presó permanent revisable.

Per a Mohamed Houli Chemlal, el jove que va resultar ferit en l'explosió de l'habitatge d'Alcanar (Tarragona) un dia abans de l'atropellament de la Rambla, el ministeri públic sol·licitava la pena més alta, un total de 41 anys de presó pels delictes de pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d'explosius, i conspiració per cometre estralls terroristes.

La segona pena més elevada que reclamava la fiscal del cas era per a Driss Oukabir, germà d'un dels terroristes abatuts a Cambrils, amb 36 anys de presó pels mateixos delictes que Houli.

Per al tercer processat, Saïd ben Iazza ―qui va anar detingut a Castelló mesos després dels atemptats―, es demanen 8 anys per col·laboració amb la cèl·lula, segons consta en l'escrit de qualificació de penes que la Fiscalia va remetre a la secció tercera de la sala penal abans del judici.

El judici va arrencar el novembre del 2020 i es va estendre durant 32 sessions fins al febrer del 2021. En la primera sessió els acusats ja van deixar veure quina seria la seva estratègia de defensa durant el judici, ja que Mohamed Houli Chemlal, únic supervivent en l'explosió de l'habitatge d'Alcanar (Tarragona), on es van preparar els explosius per atemptar, es va acollir al seu dret a no declarar, encara que va mostrar penediment pel que va passar i va insistir en la seva col·laboració amb la justícia. No obstant això, els altres dos acusats es van limitar a respondre als seus advocats, desmarcant-se de la tesi acusatòria de la Fiscalia.