Els aiguats que aquest dimecres han assolat Alcanar i altres zones del Delta de l'Ebre han omplert les notícies dels darrers dies ja que han deixat imatges de cases inundades i grans destrosses materials

Ara, el Govern està estudiant demanar la declaració de zona afectada per situacions d'emergència, l'antigament coneguda com a zona catastròfica, per als municipis afectats pels aiguats de la comarca del Montsià.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es va reunir amb alcaldes i comandaments d'emergències abans de visitar la zona afectada aquest dijous, es va comprometre a avaluar conjuntament els danys amb els ajuntaments i intentar garantir que els ajuts per a la restauració arribin de forma efectiva i completa als municipis. Una demanda expressa dels mateixos batlles, que van veure com no podien accedir als ajuts confinançats pels aiguats a la mateixa zona del 2018 per les condicions imposades en aquell moment.

Els aiguats a l'Ebre van deixar escenaris desoladors per a moltes famílies que van veure com es va inundar casa seva, els seus camps o bé van perdre el cotxe perquè l'aigua se'l va endur. El telèfon d'emergències 112 va rebre més de 700 trucades per centenars d'incidències relacionades amb les intenses pluges.

Els alcaldes reclamen ajuts urgents

Ajuts econòmics directes a fons perdut de les administracions superiors, que es vehiculin de forma ràpida, sobre unes bases clares i acordades. Aquesta és la demanda que els alcaldes del Montsià afectats pels aiguats van posar aquest dijous sobre la taula del president de la Generalitat per poder començar a recuperar els seus municipis dels danys causats per les pluges.

"Necessitem ajuts finalistes, a fons perdut i que arribin al més aviat possible", va subratllar l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós (ERC). Va recordar que els municipis de la comarca ara afectats, com el seu, ja van haver de viure l'embat del Gloria, al 2019, i les pluges de l'octubre de 2018. Una situació que s'està convertint en "ordinària". 

Amb tot, va reclamar que consistoris i Generalitat es coordinin "jurídicament i administrativament" a l'hora d'aprovar les bases que regulin perquè "siguin coincidents i donin resposta" a les necessitats municipals. "No volem trobar-nos diferències d'interpretació que acaben ocasionant que ajuts que haurien d'arribar no arriben".

Culpa del canvi climàtic?

Les pluges torrencials que han provocat inundacions a poblacions com Alcanar o Sant Carles de la Ràpita no es poden relacionar directament amb el canvi climàtic. En una entrevista a El món a RAC1, Javier Martín Vide, catedràtic de geografia física a la Universitat de Barcelona, va explicar que no creu que l’episodi es pugui atribuir a l’escalfament global, per bé que altres fenòmens similars, sí: “El Gloria va passar al gener, fora de l’època més crítica. Cada vegada més aquests episodis se surten de la seva temporada tradicional”. 

Ara els veïns afectats hauran de tornar poc a poc a la vida normal i ho faran gràcies a l'ajuda de voluntaris que els donen un cop de mà per netejar i reconstruir tots els desperfectes.