Els canvis sobtats de la meteorologia estan provocant destrosses naturals difícils de preveure. L'exemple més recent que trobem fora de casa nostra és el passat mes de juliol a l'oest d'Alemanya. Les inundacions van derivar en la mort de més de 160 persones i destrosses que arriben als 30 milions d'euros. Situacions similars es van viure, en paral·lel, a Bèlgica i Àustria i molts es van preguntar com en aquests països tan avançats no es va poder preveure un desastre d'aquestes dimensions.

Si tornem a casa nostra, el cas d'Alcanar guarda la similitud sobre la falta de pronòstic. De fet, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va lamentar que cap servei meteorològic hagués previst les pluges torrencials i va reiterar que no se'ls va avisar amb temps de l'alerta, en declaracions a Catalunya Ràdio. De fet, els pronòstics anunciaven quantitats d'aigua de 20 a 30 litres en poc més de mitja hora i la realitat és que van caure 230 litres en tres hores, uns 38 litres de mitjana per cada trenta minuts.

Els experts asseguren que no es podia pronosticar el que passaria amb unes sis hores d'antelació com a marge: "Hi ha uns límits en els pronòstics", assegura el meteoròleg Jordi Carbó, en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. I afegeix que el problema real es deu a "l'ordenació del territori, dir que la culpa és del canvi climàtic i ja està és lamentar-se i això no serveix de res". Per entendre-ho amb un altre exemple, la causa és similar a les riuades que sovint es vivien al Maresme fins la dècada dels 90. Progressivament s'han anat canalitzant i controlant el seu impacte quan hi ha episodis de fortes pluges i ara ja no són notícia.

El fenomen de la barrancada

En el cas de les terres de l'Ebre, el fenomen viscut ahir té un nom propi: barrancada. Anteriorment també es van reproduir l'any 2018 i 2003. Seria la paraula que allà substitueix la que popularment es coneix com un aiguat. On aquest fenomen és més freqüent ha adoptat diferents terminologies: aiguada, a Mallorca; rubinada, a la Segarra i l’Urgell; barrancada i riuada, també al País Valencià; diluvi, a Menorca. És una ploguda forta que produeix torrentades i inundacions. Carbó explicita les característiques que es van produir ahir a Alcanar: "Els aiguats van caure sobre superfícies poc absorbents de llims i argila. Insisteixo, és difícil imputar-ho al canvi climàtic".

I el canvi climàtic?

La complexitat dels fets tampoc ens pot fer oblidar que el món està canviant. El factor del canvi climàtic pot influenciar en la freqüència d'aquests fenòmens. Segons el darrer informe de l'Agència Mundial de Meteorologia de les Nacions Unides, els desastres naturals s'han multiplicat per cinc en els darrers 50 anys. L'IPCC, el Grup d'experts intergovernamental sobre el canvi climàtic, ha presentat aquest mes d'agost el primer dels tres informes previstos per al 2022. Aquests textos mostren la contribució més important sobre l’estat del coneixement actual de la crisi climàtica, els seus orígens, les causes, els impactes i les mesures de resposta que tenim a l’abast. 

La ciència pot mostrar com l’escalfament global actual ha fet que els incendis, les inundacions, les tempestes i les onades de calor que estem patint ara siguin més probables. Per tant, vivim en un planeta amb un sistema climàtic que hem alterat i que ara és menys estable. Amèrica del Nord, Europa, Austràlia, gran part d’Amèrica Llatina, l'Àfrica occidental i oriental, Sibèria, Rússia i tota Àsia ja experimenten temperatures extremes. L’acceleració dels canvis en els oceans, les glaceres i el nivell del mar es troba entre els símptomes més visibles i dramàtics. Aquesta acceleració continuarà, fins i tot, si l’escalfament provocat per les nostres activitats s’atura.

Cada augment de temperatura, per petit que sigui, afectarà la freqüència i la intensitat dels esdeveniments extrems. Aquests es magnifiquen amb cada augment addicional de l’escalfament global. I els impactes que ja palpem són aiguats com els d'Alcanar però també d'altres més indirectes com l'augment de la pobresa o fluxes de persones que es desplacen a altres indrets.

IMPACTES CANVI CLIMATIC

Grafisme de les conseqüències del canvi climàtic / Font: IPCC

Fotografia principal: cotxes destrossats a les Casas d'Alcanar, dimecres 1 d'agost.