Els sindicats ja no tenen tanta força. USTEC, Comissions Obreres, la Intersindical, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC han reunit només 3.000 persones en la manifestació que s’ha celebrat aquest dimecres a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana. Enrere han quedat aquelles mobilitzacions del mes de març en què 22.000 mestres i professors es manifestaven per reclamar el punt final a l’arrossegament de retallades i a la reversió de l’ordre d’avançar una setmana el calendari escolar. Aquell 15 de març, la comunitat educativa va secundar la vaga. Segons el Departament d’Educació, un 31% dels professors van aturar la seva activitat docent. Avui, en canvi, només ho ha fet un 6,19%. La setmana passada, l’aturada de vuit a deu del matí del 17 de maig va ser secundada pel 2,09%. Ara cal veure què passa el pròxim 2 i 9 de juny: dues vagues i una manifestació.

 

El recorregut d’avui ha estat idèntic a dues manifestacions del mes de març. Sortida des de Jardinets de Gràcia i meta al Departament d’Educació. Tot i que s’han mantingut els càntics, els petards i les bengales de fum; ha disminuït el gruix de persones que participaven en la manifestació. A la conselleria els esperava novament un enorme dispositiu de Mossos d’Esquadra, que custodiaven l’edifici de Josep Gonzàlez-Cambray amb antiavalots, furgons i tanques. Calia evitar novament la imatge d’un enfrontament entre manifestants i agents de la policia catalana a les portes de la conselleria. Dins del Departament hi havia la directora general de Professorat, Dolors Collell, que esperava els mitjans de comunicació per donar la versió d’Educació davant d’aquesta nova mobilització del col·lectiu docent.

“Seguim amb voluntat negociadora”

En declaracions als periodistes, Collell ha destacat el que és una evidència: les mobilitzacions convocades pels sindicats que formen part del comitè de vaga tenen cada vegada menys seguiment, i cada cop menys docents secunden les aturades. Segons ella, això es deu a una “frustració” i un “desencís” fruits d’una situació de desacord entre els representants de professors i el Departament. No obstant això, Collell ha assegurat que la conselleria “segueix amb voluntat negociadora”.

Manifestación educación interinos cabecera, pancarta Iolanda Segura USTEC - Foto: Sergi Alcàzar
Capçalera de la manifestació de professors / Foto: Sergi Alcàzar

De fet, ha afirmat que Educació obre la porta a reunir-se amb el comitè de vaga. “Tothom ha de fer passes i és molt complicat arribar a cap tipus d’acord si només és el Departament qui fa passes”, ha manifestat la directora general, en referència a un document d’Educació proposat als sindicats que prometia augmentar el nombre de docents de cara el curs que ve; una proposta que els representants de professors van descartar durant les negociacions amb la conselleria. En aquest sentit, Colell ha animat els sindicats a acceptar que per negociar amb el Departament hauran de fer renúncies.