Pas important pel futur de l'oci nocturn. El Tribunal Suprem ha autoritzat l'obligació de presentar el passaport covid en determinats establiments, com bars i discoteques, tal com havia sol·licitat la Xunta de Galícia al mes d'agost. La justícia ha considerat que la mesura és "idònia, necessària i proporcionada", d'acord amb la nota de premsa publicada.

La Sala Contenciosa-administrativa ha afirmat que "el benefici que proporciona la mesura, pel que fa a la reducció significativa dels contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació per l'accés al local". "En definitiva, no s'atiava cap mesura que resulti més adient per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans en aquesta mena de locals", ha defensat.

 

El Suprem permet així una mesura que el TSJ de Galícia havia tombat, després que la Xunta l'apliqués a finals de juny. Ara estableix que el passaport covid s'ha de sotmetre a autorització judicial, ja que pot afectar els drets fonamentals de la igualtat, la intimitat i la protecció de dades. Alhora, argumenta que la limitació és necessària per permetre la seva pacífica coexistència amb la resta de drets fonamentals i amb els béns constitucionalment protegits que es tradueixen, en aquest cas, en una potent presència del dret a la vida i a la integritat física, i a la defensa i protecció de la salut dels ciutadans.

D'aquesta manera, la sentència indica que el passaport covid no vulnera el dret a la igualtat perquè no es produeix discriminació entre aquells que estan vacunats i els que no ho estan. "Recordem que la documentació revesteix una triple modalitat, que resulta assequible a tots, de manera que qui no vol mostrar si ha estat o no vacunat, tenint en compte el caràcter voluntari d’aquesta, pot presentar el resultat de la prova PDIA o el test d'antígens, i per descomptat el certificat de recuperació de la covid-19 si ha passat la infecció", llegim a la sentència.

Igualtat, intimitat i protecció de dades

En qualsevol cas, la Sala aprecia que concorre una justificació objectiva i raonable per permetre o no l'accés al corresponent establiment, segons s'hagi complit tal exigència, ja que es tracta de la protecció de la salut i la vida de les persones, mitjançant una mesura que evita o restringeix la propagació de la pandèmia.

El Suprem també rebutja que el passaport covid vulneri el dret a la intimitat. De fet, assegura que no pot esgrimir-se la prevalença d'aquest dret davant del dret a la vida i a la protecció de la salut pública. Així mateix, descarta la vulneració del dret fonamental a la protecció de dades personals: el que s'estableix és "l'exhibició de la documentació en qualsevol de les tres modalitats escollides".

 

Imatge principal: Control de passaport covid / Mat Napo - Unsplash