La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana una condemna de 50 anys de presó per al gihadista Yassine Kanjaa per l'assassinat d'un sagristà a l'església de La nostra Senyora de la Palma, Diego València i per ferir greument un sacerdot en l'atac amb arma blanca a tres esglésies de la localitat d'Algesires, a Cadis, el gener de 2023. L'escrit d'acusació demana que li imposin 25 anys de presó per l'assassinat terrorista, 15 pel mateix delicte en grau de temptativa i, uns altres 10 per lesions terroristes. El fiscal recorda que el passat 25 de gener del 2023, al voltant de les 18:30 hores, Kanjaa va entrar a l'església de Sant Isidre, i va increpar una persona que estava a l'interior i li va preguntar: "Per què creus en una escaiola?", mentre assenyalava la Verge. Posteriorment, va agafar una bíblia i li va donar un cop contra un banc. Cap a les 18:45 hores va sortir del temple cridant 'El món s'acabarà' i 'Allah', i es va dirigir cap a casa seva. Un cop allà va apagar el mòbil i va agafar un "matxet de grans dimensions que guardava habitualment sota el seu llit".

Diversos atacs consecutius

Al voltant de les 19:00 hores, al carrer Cristóval Colón, es va creuar amb un home i el va colpejar per l'esquena i li va donar un cop a l'altura de la cella dreta i li va trencar les ulleres. "Després el va colpejar a l'espatlla i al pit mentre li cridava 'Tu treballes per a la màgia' i li va ensenyar el matxet que portava sota la roba", indica l'escrit, que afegeix que l'home va fugir del lloc. Només 15 minuts després, la Fiscalia relata que Kanjaa va tornar a l'església de Sant Isidre i va entrar amb el matxet a la mà mentre s'estava celebrant una missa on hi havia 10 persones. Un cop a l'interior, es va dirigir a l'altar i el sacerdot que estava oficiant la missa va intentar escapar pel passadís central de l'església. L'atacant el va perseguir i li va donar un cop que el va fer caure a terra. Segons relata la fiscalia, Kanjaa va proferir-li un cop amb el matxet al clatell i va fugir de l'església de Sant Isidre en direcció a la de La nostra Senyora de la Palma, situada a uns 200 metres.

Cap a les 19:28 hores va entrar al patí de l'església, on estava el sagristà del temple. "Yassine va anar cap a ell i va començar a colpejar-ho amb el matxet", relata la Fiscalia, que explica que el religiós va intentar protegir-se amb una cadira i va sortir del pati de l'església a la Plaça Alta, mentre Yassine el perseguia i el colpejava amb l'arma. En aquest moment, Diego València —el sagristà assassinat— va caure a terra enmig de la plaça. Kanjaa "es va dirigir a ell i li va propinar dos cops forts amb el matxet, un en el coll i un altre al cap, ocasionant-li les lesions que li van produir la mort".

Procés de radicalització

La Fiscalia segueix explicant que després de l'atac al sagristà, es va dirigir cap al Santuari de la nostra Senyora d'Europa, que està situat a la mateixa Plaça Alta, i va colpejar reiteradament la porta, que estava tancada. Va continuar fins al denominat Mirador del Muro. Durant aquest trajecte anava movent el matxet de forma amenaçant, i finalment, va deixar l'arma a terra i es va agenollar, moment en el qual va ser detingut per agents de la Policia Local d'Algesires, que ja s'havien desplaçat al lloc dels fets, alertats pels testimonis que van presenciar els fets anteriors. El Ministeri Públic destaca que Kanjaa havia "experimentat en els mesos anteriors a l'agressió un procés de radicalització, assumint les tesis més rigoristes de l'islam, que defensen la incompatibilitat d'aquesta religió amb els principis i valors d'altres religions i la necessitat d'actuar per afavorir la seva eliminació i la dels musulmans que no segueixen els preceptes de la seva religió".

D'aquesta manera, Kanjaa "va triar els llocs de la seva acció, dos temples de l'Església catòlica", agredint un "sacerdot i un sagristà en aquestes dues esglésies, amb la intenció d'ocasionar-los la mort i amb la finalitat de terroritzar als cristians". La Fiscalia recorda que Kanjaa presentava un quadre psicòtic que li provocava deliris i de probable filiació esquizofrènica. "En el moment de tenir lloc els fets presentava una descompensació psicòtica aguda amb important grau d'implicació afectiva i conductual, que afectaria molt greument les seves capacitats volitives i intel·lectives", apunta el fiscal que, no obstant això, deixa clar que "les seves capacitats volitives i intel·lectives no estaven totalment anul·lades per la seva malaltia". Cal recordar que la Sala penal de l'Audiència Nacional va fixar que serà en el judici oral quan es determini si Kanjaa és imputable o no a causa dels seus "patiments psíquics".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!