L’atac contra una església catòlica a Algesires per part de Yasssin Kanjaa, en el qual va morir un home, un dels sagristans, Diego Valencia, es considera un atemptat terrorista. Així ho detalla el jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea en la seva interlocutòria que anuncia el final de la instrucció del cas, tal com han informat fonts judicials aquest dimarts. Els fets es van produir el passat 25 d’abril quan l’acusat, que va poder ser detingut, va entrar armat amb un matxet a l’església de la Mare de Déu de la Palma. També va resultar ferit el rector i altres persones. Segons detalla Gadea, els fets es qualifiquen de delicte d'assassinat terrorista, castigat amb presó permanent revisable, i lesions terroristes, amb pena de fins a quinze anys de presó. 

En la interlocutòria que serveix per tancar aquesta primera fase de la instrucció del cas, el jutge inclou un informe d'intel·ligència d'Europol on es contextualitza l'atac perpetrat per Yassin Kanjaa relacionant-lo amb altres accions terroristes perpetrades a Europa i que tenien com a objectius concrets temples o persones de religió cristiana. Europol detalla que les organitzacions terroristes com l'Estat Islàmic o Al-Qaida en qualsevol de les seves filials tenen com a objectiu aquest tipus de temples i han inclòs sistemàticament referències símbols cristians en els seus escrits i vídeos de propaganda, incitant els seus seguidors a atacar llocs de culte.

Algesires
El detingut per l'atac terrorista d'Algesires, somrient / CNP

Aquell dia, segons recull la investigació, el presumpte terrorista "inestable" va sortir de casa seva i després de passar per una església i increpar els feligresos, va tornar a casa, va deixar el mòbil en un calaix i va agafar un matxet i se’l va amagar sota la túnica. De camí a l’església on va matar el sagristà, va atacar un home magrebí a qui acusava de ser “convers”. Al voltant de dos quarts de vuit va accedir a l’església de la Mare de Déu de Palma, atacant mortalment al jove Diego Valencia. Minuts més tard va ser detingut.

Missatges radicals previs a l'atac

Un dels punts rellevants de la investigació, que compta amb els informes policials fets per la brigada d’Informació, és que no es tracta d’un atac fruit d’un moment, el magistrat creu que el detingut havia premeditat l'atac mortal, tal com posen de manifest les converses que va mantenir amb la seva mare per WhatsApp que han servit també per detectar el nivell de radicalització islamista que havia adquirit setmanes abans de l’atac mortal. El detingut feia tres anys que tenia obert un compte de Facebook, però només havia fet fins dies abans de l’atac, dues publicacions. Els vint dies abans de l’atemptat, Yasssin Kanjaa va fer 70 publicacions, totes de propaganda gihadista d’alt nivell. El magistrat no entra a valorar, en aquesta fase, “les alteracions psíquiques que pogués patir” -pateix esquizofrènia, detalla l'informe-, si bé també apunta que en el cas de ser condemnat podria afectar el temps de la condemna, però en cap cas podria evitar que els fets es puguin qualificar de terroristes.