Nova acusació. La Fiscalia demana dos anys de presó i pagar una multa de 6.480 euros a una dona per haver publicat a Twitter notícies falses, o fake news, contra menors estrangers no acompanyat (mena), l’estiu del 2019. L’acusa d’un delicte contra els drets fonamentals, en la seva modalitat de lesió de la dignitat de les persones per motiu de nacionalitat i origen, i amb l’agreujant de difusió a internet. La Fiscalia de Barcelona ha informat aquest dimecres que el judici es farà l’11 d’abril del 2023 a l’Audiència de Barcelona.

 Aquesta és la segona persona acusada per la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona per haver publicat fake news contra col·lectius vulnerables. La setmana passada, un agent de la Guàrdia Civil va acceptar un càstig de 15 mesos de presó per difondre notícies falses contra menors estrangers a les xarxes socials. La dona va ser condemnada el 2019 per un delicte contra l’Administració de Justícia. La Fiscalia també demana que la dona no treballi en l’àmbit educatiu durant 5 anys.

Un vídeo contra els professors

En el nou cas, investigat pel jutjat d’instrucció 5 de Sant Feliu de Llobregat, la Fiscalia detalla que la dona va publicar la matinada del 13 de juny de 2019 a Twitter un fragment de 45 segons d’un vídeo en el qual es veu una aula d’una escola i diversos alumnes criden i llencen papers a la professora, li tiren taules i cadires, entre crits i burles. Dos minuts després, l’acusada en el seu perfil afirma: “envio aquest vídeo d’un centre educatiu per a emigrants il·legals. Mireu com agraeixen la seva acollida.” En l’escrit d’acusació, la fiscal afirma que amb “la difusió de l’impactant vídeo, l’acusada volia amb manifest menyspreu a la veritat de forma massiva i indiscriminada entre tots els potencials usuaris de la xarxa social “associar un comportament violenta les aules amb tots els menors no acompanyats procedents d’altres països que venen al nostre país”, amb la finalitat de “difamar-los, en associar-los de forma generalitzada amb actes incívics, violents i de falta de respecte a l’autorotat del professorat”. La investigació va descobrir que el vídeo no era d'Espanya, sinó del Brasil, i "que res té a veure amb menors" estrangers.

En el primer judici per notícies enganyoses a Barcelona, i a l’Estat espanyol, l’agent de la Guàrdia Civil va difondre a diverses xarxes socials un vídeo on s’agredia una dona, i assegurava que eren menors estrangers de Canet de Mar, quan en realitat el vídeo era de fets de la Xina. A Canet de Mar va haver-hi manifestacions contra els menors estrangers i un dirigent de Vox està pendent de judici.