Conformitat. Un agents de la Guàrdia Civil ha acceptat una condemna de 15 mesos de presó i pagar una multa de 1.620 euros per haver difós notícies falses a les xarxes socials contra els menors no acompanyats. El judici s’ha fet aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona, i és el primer a l’Estat espanyol sobre difusió de fake news. El fiscal de Delictes d’Odi, Miguel Ángel Aguilar, que inicialment li demanava 2 anys de presó, pel delicte contra els drets fonamentals ha proposat de rebaixar-li la petició de la condemna, a canvi que faci un curset d’igualtat, que realitza el Departament de Justícia, i que no treballi en el sector educatiu durant 5 anys. La secció 6a de l’Audiència de Barcelona ha dictat la condemna in voce i ara ha de resoldre si li suspèn la condemna durant 2 anys. La Guàrdia Civil ha anunciat que obre un expedient disciplinari a l'agent davant aquesta condemna ja ferma.

La defensa de l’acusat, exercida per l'advocat Sebastián de Juan, ha precisat al tribunal que va ser l’acusat qui "voluntàriament" va retirar els perfils a les xarxes socials, i que la pena es pot suspendre, ja que l'home no té antecedents i la pena és inferior a 2 anys. El fiscal no s'ha oposat a la suspensió. No ha estat fins que ha acabat la vista que s'ha sabut que el condemnat és agent de la Guàrdia Civil.

Els fets es remunten a l’estiu del 2019, quan l’acusat va penjar un vídeo a Twitter i a Facebook i assegurava que un menor no acompanyat violava una dona a Canet de Mar, quan en realitat era un vídeo de la Xina, que es va fer viral. El processat acusava menors magrebins de Canet de Mar, on hi ha un centre d’acollida, i on va haver-hi diverses manifestacions contra aquests joves. En la vista, el fiscal Aguilar ha assegurat que aquesta setmana s’ha pogut retirar el vídeo que hi havia a Instagram.  Amb un simple “sí”, l’acusat ha acceptat els fets i la condemna, en la qual el fiscal assegura que va actuar "mogut per la seva animadversió i rebuig als immigrants estrangers d'origen marroquí". El fiscal també ha demanat que se li prohibeixi obrir comptes a les xarxes socials durant dos anys.

Segon judici contra una dona

Precisament, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona jutjarà aviat una dona per difondre face news també contra menors no acompanyats (mena). En concret, aquesta veïna de Sant Feliu de Llobregat va difondre a les xarxes socials un vídeo d’uns alumnes que agredien una mestra i assegurava que era un centre per a aquestes menors  de l’Estat espanyol. En realitat, el vídeo era de Brasil. El fiscal de delictes d’Odi, va presentar una querella contra la dona pel delicte contra els drets fonamentals. Aquesta va ser la primera querella contra notícies falses a col·lectius desfavorits, i la segona, la del judici d’aquest dimecres contra un veí de Barcelona, que s’ha tramitat abans.