Unes 5.000 famílies catalanes no han portat avui als seus fills a classe, el dia d'inici de curs escolar a Catalunya, perquè consideren que no es donen prou mesures de seguretat per evitar contagis, segons l'entitat Així no tornem.

La portaveu de la plataforma Així no tornem, Sesa Cameán, ha confirmat a Efe que unes 3.000 famílies de l'entitat han decidit no portar els fills a classe i que tenen constància que s'hi han unit unes altres 2.000 famílies.

Manuela Molina i José Antonio Domínguez són membres de la plataforma i pares de dos fills de 9 i 5 anys. El primer, sense cap patologia, ha anat avui a l'escola perquè "la ràtio del grup és baixa i creiem que es poden mantenir les mesures de seguretat", han reconegut Efe.

Tanmateix, el problema està en el fill més petit, afectat per una traqueotomia, que és un procediment quirúrgic realitzat per crear una obertura dins de la tràquea a través d'una incisió executada al coll i la inserció d'un tub o cànula per facilitar el pas de l'aire als pulmons.

En aquest cas, els pediatres "ens han recomanat que el nen no vagi a classe", però "s'han negat a estendre un certificat argumentat els riscos sanitaris" perquè "no es donen circumstàncies, com que el nen acabi de sortir de sala d'operacions, ni té gaires secrecions".

Esperar abans de tornar a l'escola

Els pares prefereixen esperar unes dues setmanes abans que el seu fill vagi a classe per veure com evoluciona la pandèmia, després de l'activació aquest dilluns de l'activitat escolar. En cas que el nen assisteixi a l'escola, els pediatres "han recomanat que porti màscara a la boca i a la tràquea", han expressat els progenitors.

"En el cas del nostre fill, també seria recomanable que portessin la màscara la resta d'alumnes del seu grup", han expressat els pares seguint les recomanacions dels pediatres, però "en l'etapa d'infantil no és obligatori portar-la".

Per a aquesta família, la solució "hauria passat per comptar amb grups més petits d'alumnes, amb 10 o 15 nens", però "en el cas de la nostra escola, la ràtio es manté com en el curs passat, amb 23 nens", han apuntat.

Per la seva part, Ana Ibáñez, que és mare d'un nen de 10 anys i una nena de 5 amb diabetis, ha reconegut a Efe que els seus fills no assistiran a classe "fins que no es donin més garanties de seguretat". Per això, ni la seva filla menor, "amb el sistema immunològic debilitat", ni el seu fill gran "sense patologia, però per evitar que encomani a la seva germana, assistiran a classe", ha reconegut Ibáñez.

La mare espera que "millorin les garanties sanitàries" i si això no passa, "farem educació a casa", que "esperem que Educació avali", ja que "estem en una situació d'incertesa en la qual el dret a la salut dels nostres fills és prioritari".

Per això, Ibáñez no creu que "s'arribin a aplicar protocols d'absentisme, ni s'obligui a repetir curs a nens que han estat fent educació a casa".

Les famílies de la plataforma que han decidit no portar els seus fills a l'escola substituiran l'activitat curricular a l'aula per classes a casa gràcies a l'ajuda de professors en risc que s'hi han ofert i d'altres docents.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat