La setmana que ve comença el curs escolar més atípic de la història i des de les autoritats sanitàries repeteixen que, tot i que les escoles són segures, inevitablement hi haurà contagis. Segons ha assegurat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, hi haurà un cas de coronavirus per cada 1.424 alumnes d'entre 0 i 17 anys. Per aquest curs 2020-2021, hi ha 1.587.395 alumnes maticulats en centres catalans d'educació infantil, primària i secundària.

 "Tots els casos que es manifestin la setmana que ve seran contagis comunitaris, no s'hauran contagiat a l'escola", ha aclarit el secretari en la compareixença d'aquest dijous amb el coordinador de la Unitat Covid, Jacobo Mendioroz. El Departament de Salut calcula que la mitjana a Catalunya serà d'un cas comunitari per cada 1.424 infants i joves que vagin a l'escola la setmana que ve, tot i que la situació varia entre territoris. "Com més alta és la taxa d'infecció a la comunitat, més probabilitat hi ha que hi hagi un cas", ha explicat el doctor Argimon.

La situació del coronavirus a Catalunya 

Ara mateix, la taxa setmanal contagis entre persones d'entre 0 i 17 anys és de 70, però hi ha grans diferències en els diferents punts de Catalunya. A Terres de l'Ebre, per exemple, la taxa és de 13 mentre que a la Metropolitana Sud de Barcelona, la taxa és de 80.

Escola Coronavirus ACN

Rentat de mans i desinfecció a l'entrada d'una escola. / ACN

"No serà un curs normal. Tots sabem que serà difícil, però ens en sortirem col·lectivament", ha donat esperances el doctor Argimon, recordant que "és una responsabilitat de tots garantir aquest dret fonamental que tenen els nens i nenes del nostre país". "Les escoles són llocs segurs", ha reiterat el secretari de Salut Pública, explicant que s'encarregarà la unitat de vigilància epidemiològica quan es detecti un cas.

Hi haurà un segon confinament?

Pel que fa a la situació general de la pandèmia, els doctors Mendioroz i Argimon han coincidit en valorar que és una "situació d'estabilitat tensa". "Encara tenim transmissió comunitària", ha recordat Mendioroz.

Tot i això, Argimon ha assegurat que "si les coses anessin molt malament a Catalunya, les escoles serien l'últim que es tancaria"." No tindria sentit tenir restaurants o botigues obertes i tancar les escoles", ha defensat. Per altra banda, el coordinador de la Unitat Covid-19, Jacobo Mendioroz, recomana "treure'ns del cap la idea del confinament". "Tot fa pensar que no ens haurem de confinar", explica.

 

Imatge principal: El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. / ACN