Els exàmens de la Selectivitat 2023 ja han començat a Catalunya. Volem ajudar-te en la teva batalla intel·lectual davant les proves d'accés a la universitat, les PAU, i per això aquí tens un repàs dels exàmens de selectivitat per temes dels últims dos anys, 2021 i 2022, perquè puguis preparar-te pels pròxims 7, 8 i 9 de juny. Ja queda poc perquè acabi la Selectivitat 2023 i volem que obtinguis la teva nota de tall desitjada. Tot i que cada any les proves canvien, sempre va bé tenir en compte els continguts dels últims anys per saber com són els models d'examen i poder encarar amb tranquil·litat la Selectivitat, que obre les portes als estudis universitaris.

Enguany, la selectivitat 2023 torna a la normalitat amb 3 jornades en comptes de 4, com es va fer els darrers 2020 i 2021 per evitar aglomeracions i contagis durant els exàmens. Durant el 7, 8 i 9 de juny, en horaris de 9 h a 10.30 h, de 12 h a 13.30 h i de 15 h a 16.30 h, es repartiran les diferents assignatures, tant troncals com optatives. És per això que recollim, tema per tema, les proves dels anys passats perquè pugueu revisar cada matèria i tenir més seguretat en fer l'examen.
 

🕛 Horari de la Selectivitat 2023: quins exàmens de les PAU hi ha cada dia i a quines hores?
 

📝 Guia Selectivitat (PAU) 2023: Com fer la matrícula, terminis i taxes
 

Exàmens per temes selectivitat

Llengua Castellana i Literatura

L'examen de castellà, que aquest any tindrà lloc dimecres 7 de juny de 9 h a 10.30 h, consta d'una part de comprensió lectora, una d'expressió escrita i una reflexió lingüística. Per a les dues primeres parts es pot triar entre dues opcions, mentre la tercera és comuna a totes dues. El passat 2022, l'opció A va incloure un text de Horrores Cotidianos, de David Roas, dues preguntes sobre Nada, de Carmen Laforet, a més de demanar un text argumentatiu com a exercici d'expressió escrita. D'altra banda, l'opció B incloïa un article de Mamen Horno i preguntes sobre La Fundación, de Antonio Buero Vallejo, així com un text argumentatiu.

D'altra banda, el passat 2021, l'opció A va incloure un text de Luces de Bohemia, de Ramón María de Valle-Inclán, dues preguntes sobre Nada, de Carmen Laforet, a més de demanar un text argumentatiu com a exercici d'expressió escrita. D'altra banda, l'opció B incloïa l'article de Carme Riera Sobre coleccionistas, publicat a La Vanguardia el 21 de juliol de 2019, i preguntes sobre Luces de Bohemia, així com un text expositiu.

Llengua Catalana i Literatura

El 2022, l'examen de català de la selectivitat, que normalment consta de tres parts -comprensió lectora, expressió escrita i reflexió lingüística- va tenir a l'opció A un text de Baltasar Porcel, extret de Els Misteris de París, preguntes sobre l'obra La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i un text formal com a exercici d'expressió escrita. L'opció B, d'altra banda, demanava sobre el text El salmó transgènic arriba al mercat, una adaptació de l'article publicat a l'El País per Jordi Pueyo Busquets. La tercera part no es pot triar i és comuna a les dues opcions. Enguany, l'examen de llengua catalana a la selectivitat 2023 tindrà lloc divendres 9 de juny de 9 h a 10.30 h.

El 2021 va tenir a l'opció A un text de Montserrat Roig, extret d'El temps de les cireres, preguntes sobre l'obra Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, i un text formal com a exercici d'expressió escrita. L'opció B, d'altra banda, demanava sobre el text El salmó transgènic arriba al mercat, una adaptació de l'article publicat a l'Ara per Salvador Macip. La tercera part no es pot triar i és comuna a les dues opcions. 

Història

Enguany, l'examen d'història de selectivitat 2023 tindrà lloc dijous 8 de juny de 9 h a 10.30 h i constarà, com els darrers anys, de quatre exercicis dels quals s'han de triar dos. 

Llengua Estrangera: anglès, francès, alemany i italià

Pel que fa als exàmens de selectivitat de llengües estrangeres, majoritàriament l'anglès -tot i que es pot fer francès, alemany i francès també-, que aquest any es farà dimecres 7 de juny de 12 h a 13.30 h, els exàmens de selectivitat es divideixen en tres àrees: la comprensió escrita, oral i l'expressió escrita. En alguns casos es fa una prova tipus listening i generalment s'han de contestar preguntes relacionades amb allò que s'ha escoltat. Després s'ha de llegir un text i contestar una sèrie de qüestions i es finalitza amb una prova escrita per demostrar la capacitat de l'alumne o alumna.

Història de la Filosofia

L'examen de filosofia a la selectivitat consta normalment de 3 exercicis, i de cada un s'ha de triar una de les dues opcions per desenvolupar. El passat 2022, a la prova va sortir a l'opció A Friedrich Nietzsche amb un resum del La gaia ciència i David Hume a l'opció B, del qual es va analitzar un resum de El tractat de la naturalesa humana. D'altra banda, el 2021, a la prova va sortir a l'opció A David Hume amb un resum del Tractat de la naturalesa humana John Locke a l'opció B, del qual es va analitzar el capítol XIX del Segon tractat sobre el govern civil.

Matemàtiques

Química

Física

Tecnologia Industrial

Electrotècnia

Economia de l’Empresa

Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials

Geografia

Biologia

Ciències de la Terra i Medi Ambient

Dibuix Tècnic

Dibuix Artístic

Grec

Llatí

Literatura Castellana

Literatura Catalana

Història de l’Art

Fonaments de les Arts

Disseny

Anàlisi Musical

Cultura Audiovisual