L’incendi de Torrefeta i Florejacs, a la comarca de la Segarra (Lleida), considerat el primer gran incendi forestal de l’any a Catalunya —i a l’Estat espanyol— es va estabilitzar a última hora d’aquest dimarts gràcies a la pluja que va caure sobre la zona afectada i que va ajudar a controlar el foc i a aixecar el confinament dels nou municipis (Agramunt, Artesa de Segre, Vilanova de l'Aguda, Guissona, Sanaüja, Torrefeta, Oliola, Cabanabona i Ponts). El foc ha calcinat al voltant de 6.500 hectàrees i ha deixat la tràgica notícia de dues víctimes mortals a Coscó, al terme municipal d'Oliola, que van ser trobats quan eren a prop del seu vehicle. El foc ha quedat estabilitzat poc després de dos quarts d'onze de la nit, però els bombers han seguit treballant tota la matinada sense disminució d’efectius davant el perill que pogués revivar el foc. 

Un incendi de sisena generació

Fins a 50 dotacions de Bombers de la Generalitat han treballat per estabilitzar un incendi que ha estat especialment violent i ràpid, segons ha explicat el cap del cos, l’inspector David Borrell, que ha destacat que les velocitats de propagació han estat “altíssimes”, que en algun moment han estat per sobre dels 30 km/h. A la compareixença de la nit, el cap dels Bombers va explicar que, durant una estona, el foc "ha superat la capacitat d'extinció" dels Bombers. Borrell també ha assenyalat que el comportament del foc ha estat "propi d'un incendi de sisena generació", amb velocitats molt ràpides i pirocúmuls. De fet, la velocitat de propagació més alta registrada en focs a Europa. Els vents locals generats entorn de l'incendi havien aconseguit els 120 quilòmetres per hora i el pirocúmul creat per l'alta energia de les flames i les condicions atmosfèriques ha ascendit 14.000 metres abans de desplomar-se.

Un pirocúmul que ha complicat l’extinció 

Fins a quarts de nou del vespre, el foc ha evolucionat fora de la capacitat d'extinció i ha generat aquest piro cúmul, un núvol sorgit a causa de l'incendi, de 14 quilòmetres d'altitud, el més alt a Catalunya des que se'n tenen registres, que van començar fa uns cinc anys. Segons una comunicació feta pels Bombers, es tractava "d'un fenomen d'unes dimensions mai observades a Catalunya", tal com després ha explicat Borrell: "És dels núvols més alts de què tenim constància, amb vents registrats per sobre dels 125 quilòmetres per hora amb velocitats i direccions molt erràtiques". Aquest piro cúmul ha complicat encara més els treballs d’extinció perquè ha provocat "una ràpida expansió" per l’efecte xemeneia.

Durant la nit, els Bombers han continuat perimetrant el foc i remullant la zona per intentar que el terreny estigui el més fred possible, ja que per a aquest dimecres també s'esperen temperatures molt elevades. A les temperatures dels últims dies, que per si soles acceleren els incendis de cereal i matolls, s'ha sumat la influència de les tempestes pròximes i en alguns moments les flames han forçat a la retirada dels efectius d'extinció a causa del seu comportament imprevisible. 

La tempesta ha arribat damunt de l'incendi i la pluja ha accelerat la seva estabilització, que s'ha concretat a les 22.37 hores del dimarts. Amb la millora de l'estat de l'incendi, a les 23.11 hores es van desactivar les tres ordres de confinament que s'havien dictat per a la localitat de Torrefeta i la que quedava en vigor de l'incendi de Sanaüja, que es va donar per controlat a les 00.01 hores.

La tragèdia, però, ha marcat aquest incendi, que s'ha cobrat dues víctimes mortals. Els dos cossos els han trobat efectius dels Bombers mentre treballaven a la zona del perímetre de l'incendi, a tocar d'Agramunt. Els Bombers han descartat que hi hagi més víctimes mortals. El president de la Generalitat, Salvador Illa, que aquest dimecres ha cancel·lat la seva agenda per desplaçar-se a la zona de l'incendi, es va mostrar "consternat" i va enviar el seu condol als familiars, en un missatge a través de la xarxa X.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!