Dos incendis de vegetació cremen des d'aquesta tarda a les comarques de la Segarra i la Noguera, a Lleida, afectant ja més de 5.000 hectàrees, segons les primeres previsions dels Bombers. Prop d'una seixantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen a hores d'ara per apagar dos focs simultanis que s'han iniciat a les localitats de Torrefeta i Florejacs i de Sanaüja, a només tres quilòmetres de distància l'un de l'altre, aquest dimarts a la tarda, i que ha obligat a confinar fins a nou municipis. Es tracta d'Agramunt, Artesa de Segre, Vilanova de l'Aguda, Guissona, Sanaüja, Torrefeta, Oliola, Cabanabona i Ponts.

Ara per ara, tots dos focs estan actius i avancen fora de control empesos pel fort vent, amb ratxes superiors als 90 quilòmetres per hora, que està bufant a la zona a causa de les tempestes que estan caient. Aquest vent provoca que els incendis tinguin un comportament erràtic i que els Bombers hagin d'estar constantment redissenyant l’estratègia d’extinció per salvaguardar la seguretat dels efectius del cos. En molts moments, la velocitat de propagació ha estat superior a les capacitats d'extinció dels Bombers, però la pluja que ha caigut al vespre ha ajudat a reduir la velocitat i els Bombers l'han pogut estabilitzar aquesta nit, al voltant de les onze. Les flames han arribat molt a prop de cases habitades; dues persones han estat trobades mortes cremades a Coscó, a Oliola, ja a la comarca de la Noguera.


Nou municipis confinats

L'incendi més preocupant és el que s'ha declarat pocs minuts després de les cinc de la tarda a Torrefeta i Florejacs i que ha obligat a activar una cinquantena dotacions terrestres i una desena de mitjans aeris, que s'han retirat en caure el sol, per intentar controlar les flames tan aviat com fos possible. En total hi ha 126 efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), Grup Operatiu de Suport (GROS), Auxiliars d’Ofici Forestal (AOF), Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i bombers de parcs funcionaris i voluntaris. Tot i que el flanc dret no progressa, el flanc esquerre i el cap estan avançant amb força empesos pels forts vents. Això, a més, també provoca que s'estiguin fent alguns focus secundaris que s'han de combatre amb força per evitar abans que no es facin grans i empitjorin la situació. L'incendi ja té una afectació d'unes 5.000 hectàrees, la gran majoria de terreny agrícola i matolls, segons les primeres dades d'Agents Rurals. Pràcticament tota la superfície afectada es troba dins dels límits de l’Espai Natural Protegit Valls del Sió-Llobregós, una zona d’elevat valor natural i paisatgístic.

El foc, a més d'avançar amb un comportament erràtic i difícil de controlar, ha provocat una intensa columna de fum que ha format un pirocúmul de 14.000 metres d’altitud, un fenomen d’unes dimensions mai observades a Catalunya. Això ha causat ràfegues de vent per sobre dels 125 km/h amb direccions erràtiques, cosa que ha complicat moltíssim l’extinció i la seguretat dels efectius, ha explicat des de Guissona, on s'ha instal·lat el centre de comandament avançat de Bombers, el cap del cos, l'inspector Borrell. Aquest complicat comportament de l'incendi també ha obligat a demanar el confinament d'Agramunt, Artesa de Segre, Vilanova de l'Aguda, Guissona, Sanaüja, Torrefeta, Oliola, Cabanabona i Ponts, cosa que suposa un total de 25.512 hectàrees i unes 18.000 persones afectades.

Tots els veïns, molts dels quals vivien amb la incertesa que amb la columna de fum no podien veure si tenien el foc a prop, han rebut l'avís als seus telèfons mòbils amb el sistema Es-Alert. S'ha demanat a tothom que es quedi tancat a casa seva, que no s'obrin portes i finestres i que no se surti a l'exterior. Als que estan fora d'aquest radi de confinament, però, també se'ls demana que no s'hi acostin per la seva seguretat i per garantir el treball dels equips d'emergències. A més, també s'ha hagut de tallar la circulació de vehicles per la C-14 entre Artesa i Tàrrega i L-313 entre els municipis de Ponts i Guissona. S'ha hagut d'evacuar algunes persones, com el cas d'una persona amb mobilitat reduïda a Vilalta, i s'han produït afectacions en algunes finques als nuclis de Guardiola i Renant, tot i que s'està a l'espera de fer les valoracions per saber els danys que tenen.

incendi agricola torrefeta florejacs
Imatge de l'inici de les flames de l'incendi de la Segarra / Bombers

El fort vent ha revifat l'incendi a Sanaüja

Paral·lelament, els Bombers de la Generalitat també treballen en un altre incendi agrícola a Sanaüja. El foc s'ha iniciat cap a dos quarts de tres de la tarda i s'han activat fins a 35 dotacions, sis d'elles aèries. L'incendi ha obligat a activar el pla Infocat per part de Protecció Civil i s'ha demanat el confinament tant de la població de Sanaüja com la de Ribelles, a més de tallar la circulació a la C-1412a. Poc abans de les quatre de la tarda, amb l'ajuda de pagesos de la zona amb els seus tractors, el foc ha pogut donar-se per estabilitzat, cosa que ha permès aixecar parcialment els confinaments i reobrir la circulació a la carretera tallada. No obstant això, cap a les set de la tarda, el foc ha revifat a causa del fort vent i el flanc esquerre ha començat a avançar sense control novament per un camp de cereals. En aquest cas, segons Agents Rurals, el foc afecta una superfície d'unes 40 hectàrees. Actualment, hi ha destinades onze dotacions amb 40 efectius. 

Els Bombers de la Generalitat han muntat un centre de comandament al pavelló 1 d'Octubre de Guissona per coordinar des d'allà totes les tasques dels cossos d'emergències, des de l'estratègia per aconseguir estabilitzar-lo fins a possible rescat o evacuació de persones. Ara per ara, un cop el foc ha reduït la seva velocitat de propagació gràcies a la pluja i ja està dins de la capacitat d'extinció dels Bombers, els equips d'emergències l'han pogut donar per estabilitzat aquesta nit. La previsió és que durant les properes hores es faci valoració d’edificacions afectades, sobretot a Guardiola i Renant, i durant la nit es treballarà per assegurar que demà, que també s’esperen temperatures elevades, no hi hagi reproduccions de les flames.

La consellera de l'Interior, Núria Parlon, s'ha desplaçat també fins al centre de comandament per seguir de prop l'evolució del foc. La consellera ha destacat que s'ha fet una eina molt important de tot el cos de Bombers i també hi ha hagut una ajuda molt important, sobretot al primer incendi, de tractors i pagesos. També els alcaldes i alcaldesses diferents dels municipis s’han mobilitzat per demanar preventivament el confinament, que era molt necessari en el moment en què el núvol de l'incendi pujava molt i generava molt de fum i cert risc per la població.

Alt risc d'incendi a Catalunya

L'onada de calor que aquests dies s'està vivint a Catalunya, i que s'ha cobrat la vida de desenes de persones, entre elles la d'un nen de dos anys a Valls, també fa que el risc d'incendi forestal sigui alt o molt alt en gran part del país. Es preveuen dies intensos per als Bombers de la Generalitat, amb focs de vegetació per tot arreu, tot i que especialment a les comarques de Lleida. En aquest sentit, malgrat que les pluges dels últims mesos han deixat enrere la sequera d'anys anteriors, també ha provocat que la collita al camp sigui molt bona i ara, amb les altes temperatures, molts d'aquests cultius de cereals que encara no s'han segat afavoreixen l'avenç de les flames. Això ha provocat que aquest inici de campanya els incendis siguin majoritàriament en terrenys agrícoles i no pas en boscos i vegetació forestal.