El Cos de Bombers de la Generalitat ha detectat un altre incendi: cremen 50 hectàrees al bosc d'Àger, a la comarca de la Noguera. El foc s'ha decretat a les 15.10 hores d'aquest migdia en una zona de molt difícil accés al Montsec, segons els Bombers. Les flames es troben entre la via del tren i una zona d'escalada, en una localització molt boscosa. S'hi han desplaçat 10 dotacions terrestres i 9 mitjans aeris del cos de Bombers, que ja hi treballen incansablement. Segons relata l'alcaldessa d'Àger, Mireia Brugués, la causa s'atribueix a un accident: un helicòpter que transportava material per a unes obres a la via del tren ha tocat un fil elèctric i ha desencadenat les flames. Les flames afecten una zona de "terreny vertical" a la qual no s'hi pot arribar si no és amb mitjans aeris. De moment, el foc ha pujat fins a la carena i ha causat algun focus dispers al Pallars que s'ha pogut controlar.

 

🔴 DIRECTE: Segueix el minut a minut de l'incendi del Pont de Vilomara

Amb aquest incendi es constata el màxim perill per als boscos catalans. Ja són tres indrets que cremen amb agressivitat per la barreja de la calor i el vent. La simultaneïtat dels incendis era una de les preocupacions més grans que es tenia de cara al dia d'avui i que desgraciadament s'ha fet realitat. Amb els dos incendis del Pont de Vilomara i aquest, el d'Àger (Lleida), la setmana comença amb molt mal peu per als boscos de Catalunya. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el cap dels Bombers, David Borrell, van insistir ahir de la perillositat que implicaria la "simultaneïtat d'incendis" i avui s'ha constat aquesta desgràcia. L'últim incendi que s'ha detectat es troba entre Àger i Camarasa, on s'ha desplegat un fort dispositiu d'emergències. Però, a més, els Bombers de la Generalitat treballen des de fa estona en un nou incendi que crema just al costat del Pont de Vilomara, unes flames que mantenen Catalunya en alerta en les darreres hores. Tal com informa el cos al seu compte de Twitter, almenys quatre dotacions i set mitjans aeris lluiten contra aquestes noves flames, que es troben al costat de l’antic abocador, a mig camí d’una pista que surt de la BV-1225 i afecten al voltant d'unes sis hectàrees. “La prioritat dels efectius és el cap i el flanc dret de l’incendi; l’antic abocador se situa al flanc esquerre”, assenyalen els Bombers, que també apunten a les xarxes socials que actuen “amb contundència per intentar evitar un nou incendi forestal”.

Els Bombers ja havien informat que aquest dilluns s’encarava “una tarda molt crítica” pel que fa a l’incendi del Pont de Vilomara. Avui és un dia clau, ja que s'esperava molta calor durant el migdia i s'han traslladat totes les esperances en aturar els focs al vespre, quan les temperatures caiguin una mica. Ara mateix 117 dotacions treballen en l’incendi actiu més gran que hi ha ara mateix al país, amb 10 dotacions aèries. Cap a les dues del migdia d’aquest dilluns s’havia rebaixat el pla Emergència 2 a Emergència 1, perquè la perillositat de l’incendi semblava que es rebaixava. Ara bé, des del Govern s’havia instat la població a quedar-se a casa per dos motius: la seguretat de les persones, i intentar evitar que apareguessin noves flames, com ha acabat passant.