L'Esquadró de la Mort ja és història. La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona els últims dos supervivents d'aquesta organització criminal sueca dedicada al narcotràfic i al blanqueig de capitals amb fins a set assassinats perpetrats a Estocolm (Suècia) a les espatlles.

La investigació es remunta a finals d'agost del 2018. Un operatiu especial de la policia sueca va aconseguir detenir dos dels quatre membres de la cúpula, que s’enfronten a pena per delictes d’homicidis, tràfic de drogues i blanqueig de capitals. L’Esquadró de la Mort era el responsable d’introduir grans quantitats d’haixix, cocaïna i drogues sintètiques a Suècia. En veure perillar la integritat del grup criminal, la resta d'integrants van decidir abandonar el país nòrdic per instal·lar-se a l'estat espanyol, en concret a la costa de Màlaga.

Fugida

Segons fonts de la investigació, el grup criminal es preparava per cometre un assassinat de forma imminent en algun punt de la província de Màlaga. Malgrat que es desconeix qui podria haver estat l’objectiu de l’atac ―la policia apunta que podria tractar-se d’una organització rival o un dels intermediaris que col·laboraven amb la màfia sueca― sembla que el motiu seria la venjança.

Els agents al càrrec del cas van poder localitzar el domicili d'en Z.A.S.―sigles per les quals s’identifica a un dels líders de la organització- en un municipi proper a la ciutat andalusa, però abans que poguessin procedir a la detenció, el criminal va marxar de Màlaga en direcció a Barcelona. Feia unes setmanes que s'havia instal·lat a la capital catalana quan la policia va posar en marxa l’operatiu per arrestar-lo. El jove actuava sota una altra identitat i portava a sobre documentació falsa.

Sicaris

El mateix recorregut van realitzar els últims dos membres supervivents del grup criminal. Els narcotraficants prenien grans mesures de seguretat per evitar ser detectats per la policia i canviaven contínuament de residència. Les indagacions dels agents arran de la detenció d'en Z.A.S. van permetre localitzar els dos homes a la zona de les Rambles de Barcelona. Un operatiu especial va procedir a la seva detenció a mitjans del passat gener, quan els dos criminals circulaven pel carrer portant a sobre documentació falsa.

Els arrestats han passat a disposició de l’Audiència Nacional, que ha iniciat el procés judicial corresponent per tal de poder entregar els narcotraficants a les autoritats sueques, que ha col·laborat en tot moment amb els agents de la Guàrdia Civil per poder capturar els fugitius. Un dels detinguts era considerat per la policia com especialment "perillós", ja que formava part d'un grup de sicaris -dins la pròpia organització- responsables de diversos assassinats al país nòrdic. A més, l'home estava en busca i captura per la seva implicació en la conspiració per cometre un altre homicidi també a Suècia.