La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona un dels caps de l’Esquadró de la Mort, una organització criminal sueca dedicada al narcotràfic. En Z.A.S. ―sigles per les quals s’identifica a l'arrestat― estava en cerca i captura per la seva presumpta implicació en set assassinats perpetrats a Estocolm (Suècia).

El criminal, un jove suec de 21 anys d’origen somali, estava instal·lat a Màlaga des del passat setembre, quan es va veure obligat a fugir del seu país. La policia sueca feia mesos que seguia la pista de l’organització i en un operatiu especial va aconseguir detenir dos dels quatre membres de la cúpula, que s’enfronten a pena per delictes d’homicidis, tràfic de drogues i blanqueig de capitals. L’Esquadró de la Mort era el responsable d’introduir grans quantitats d’haixix, cocaïna i drogues sintètiques a Suècia.

 Assassinat imminent

Segons fonts de la investigació, el grup criminal es preparava per cometre un assassinat de forma imminent en algun punt de la província de Màlaga. “El detingut tenia la clara intenció de realitzar un homicidi, o bé amb les seves mans o a través d’algú”, explica un portaveu de la Guàrdia Civil. Malgrat que es desconeix qui podria ser l’objectiu de l’atac ―la policia apunta que podria tractar-se d’una organització rival o un dels intermediaris que col·laboraven amb la màfia sueca― sembla que el motiu seria la venjança.

Viatge a Barcelona

Els agents al càrrec del cas van poder localitzar el domicili del narcotraficant en un municipi proper a la ciutat andalusa, però abans que poguessin procedir a la detenció, el criminal va marxar de Màlaga en direcció a Barcelona.

Feia unes setmanes que s'havia instal·lat a la capital catalana quan la policia va posar en marxa l’operatiu per arrestar-lo. El jove actuava sota una altra identitat i portava a sobre documentació falsa.

El detingut ha passat a disposició de l’Audiència Nacional, que ha iniciat el procés judicial corresponent per tal de poder entregar el narcotraficant a les autoritats sueques, que ha col·laborat en tot moment amb els agents de la Guàrdia Civil per poder capturar el fugitiu.