El pronòstic s'ha complert i aquest divendres a la tarda, després de dies esperant-ho, ha plogut a bona part de Catalunya i també a Barcelona. En el cas de la capital catalana, cap a les cinc de la tarda s'han aixecat fortes ràfegues de vent que han obligat alguns banyistes a buscar-se un refugi i el cel s'ha començat a tapar. Més endavant, les tronades han anticipat el que vindria: unes impactants descàrregues elèctriques amb tempestes que han descarregat molta aigua en pocs minuts.

🔴 Temps a Catalunya i radar de pluja, DIRECTE | Vídeos de les destrosses de la tempesta

Els primers xàfecs han començat aquest matí a la Cerdanya i el Ripollès. El Servei Meteorològic de Catalunya, de fet, ha activat el pla Inuncat per risc d'inundacions aquesta tarda i vespre i també ha emès un avís per "temps violent" en trenta-tres de les quaranta-dues comarques del país. Amb el transcurs de les hores, el radar ha evidenciat que les tempestes s'han anat desplaçant del Pirineu cap al sud, tocant ja al litoral central. La forta intensitat d'aquestes pluges ha fet que aquestes tempestes vagin acompanyades de calamarsa, pedra i esclafits. Tal ha estat la intensitat de la pedregada a Barcelona que ha deixat alguns paisatges ben emblanquinats. Des d'ElNacional.cat, hem captat imatges de la pluja a Sants:

A la xarxa, alguns usuaris han compartit els moments de la tempesta a Barcelona:

Interrompuda la circulació a l'R4 i l'R8 i problemes per aterrar al Prat

El temporal, que ha causat petites inundacions i diversos bassals a carreteres, també ha tingut repercussió en la circulació ferroviària. Rodalies ha informat que, a la línia R4, s'ha hagut d'interrompre el pas entre Cornellà de Llobregat i Martorell durant gairebé una hora perquè les fortes tempestes han afectat instal·lacions de subministrament elèctric. Encara hi ha una segona línia, l'R8, que ha patit una aturada d'uns 40 minuts en el seu pas entre Rubí i Sant Cugat pel mateix motiu. D'altra banda, a l'aeroport del Prat, hi ha hagut diversos vols que han vist frustrat el seu aterratge i altres han hagut d'optar per endarrerir-lo. Paral·lelament, el temporal ha causat canvis de configuració de les pistes.

TUIT controladors aeris tempesta barcelona aeroport del prat 5 agost 2022
El perfil de Twitter de Controladors Aeris ha compartit imatges de l'afectació que ha tingut la tempesta en els vols que havien d'aterrar a l'aeroport del Prat.

Des d'Emergències, han informat que el telèfon 112 ha rebut fins al moment 202 trucades relacionades amb les pluges i el fort vent. Gran part d'aquestes s'han registrat al Maresme (56), Barcelonès (41), Vallès Occidental (39) o la Selva (33). Per la seva banda, els Bombers han rebut 33 avisos des de les tres de la tarda, principalment, per petites inundacions i per la caiguda de branques i arbres. Algunes de les comarques on aquestes tempestes han descarregat amb més virulència són l'Anoia, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Maresme, el Barcelonès, l'Alt i Baix Penedès o el Pallars Jussà.