Les fortes tempestes amb calamarsa o pedra provoquen danys molt importants a Catalunya. La setena pedregada de la temporada ha destrossat les nectarines, els préssecs i les peres en diverses zones del Pla de Lleida com d'Albesa, a la Noguera, i la Portella, al Segrià. Atenció perquè, durant les properes hores, les tronades seran més generals i violentes amb fortes ratxes de vent i, en alguns casos, tornarà a pedregar. 

⛈️ Agost amb temps violent a Catalunya: més tempestes i noves pedregades a la vista!

Estem en alerta per possibles aiguats en 33 de les 42 comarques catalanes. Atenció perquè, aquest divendres, poden caure més de 20 l/m2 en només mitja hora. No us perdeu la previsió del temps per al cap de setmana i per a tota la primera quinzena del mes d'agost en aquest vídeo on també veureu imatges espectaculars de les destrosses provocades per la pedra:

 

140 hectàrees de fruita afectades per la pedra

Pedres de la mida d'un cigró gros han destrossat entre el 30 i el 50% de la collita de nectarines, préssecs i peres que encara s'havien de collir a Albesa i a la Portella. Unes 140 hectàrees s'han vist afectades per les tempestes amb pedra, segons el Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat. La pedregada ha afectat tant la fruita de llavor com la de pinyol. És la setena pedregada d'aquesta temporada a les comarques del Pla de Lleida i ha fet molt de mal, segons explica Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida ElNacional.cat.

"Que el Govern es posi les piles"

Entre les gelades de l'abril, les pedregades i les terribles onades de calor, és impossible que els pagesos catalans aixequin cap en un dels pitjors anys de la història. "És molt urgent i imprescindible que el Govern de la Generalitat es posi les piles i destini més ajudes als pagesos perquè sinó molts haurem de tirar la tovallola", alerten agricultors de diverses comarques catalanes a ElNacional.cat. A més, Unió de Pagesos acaba de xifrar en 180 milions d'euros les pèrdues en el cereal d'hivern "per sequera, gelades i cops de calor". La producció ha baixat un 50% en cereal d'hivern i un 60% en colzes i lleguminoses de gra, assegura el sindicat.

La pedra destrossa la fruita a la Portella / Foto: Asaja Lleida
La pedra destrossa la collita de fruita a la Portella (Segrià) / Foto: Asaja Lleida

Divendres: màxima inestabilitat amb tempestes més violentes

Aquest divendres es presenta molt inestable a tot Catalunya amb fortes tempestes que, en alguns casos, poden anar acompanyades de calamarsa o pedra. Atenció perquè, a mesura que avanci el dia, es complicarà el temps a la majoria de comarques. Tenim perill alt de fortes tempestes que poden deixar més de 20 l/m2 en mitja hora amb fortes ventades i algunes pedregades a l'Alt Camp, Conca de Barberà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Moianès, Osona, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i a la comarca de la Selva. El perill és moderat al Segrià, Garrigues, Urgell, Segarra, Solsonès, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Garraf, Barcelonès, Maresme, Gironès, Pla de l'Estany, Alt Empordà, Baix Empordà i a la Cerdanya, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. No hi ha perill al Montsià, Baix Ebre, Pla d'Urgell, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Alta Ribagorça ni a la Val d'Aran.

Mapa risc fortes tempestes a Catalunya / Meteocat
Aquest divendres les tempestes poden deixar més de 20 l/m2 en mitja hora en 33 de les 42 comarques catalanes / Meteocat

Quin temps farà aquest cap de setmana?

Aquest cap de setmana passarà de tot: tindrem matins assolellats amb molta calor i xafogor a la majoria de comarques. A les tardes, en canvi, les tempestes tornaran a ser les protagonistes en moltes zones. Dissabte, cauran tronades al nord de les comarques de Barcelona, a Girona i al Pirineu. Molta atenció perquè, diumenge a la tarda, les tempestes seran més extenses i es presentaran a moltes comarques de l'interior del país. Localment seran molt fortes i pot pedregar.

Mapa previst tempestes 15 d'agost 2022 a Catalunya / GFS Wetterzentrale
El diumenge, 14 d'agost, i el dilluns, dia 15, les fortes tempestes podrien aigualir moltes festes majors a Catalunya / GFS Wetterzentrale

El temps del 15 d'agost a Catalunya

Dilluns de la setmana que ve farà sol a tot Catalunya però a la tarda tornaran les tronades al Pirineu i, de manera molt aïllada, a l'oest del país. Dimarts s'embolica la troca amb tempestes que, durant la segona meitat del dia, podrien ser gairebé generals i molt fortes. Dimarts, baixaran les temperatures però tornaran a pujar a partir de dimecres. El llarg cap de setmana del 15 d'agost (el cap de setmana amb més festes majors de tot l'any) començarà amb un temps molt estable. Aprofiteu el divendres i el dissabte, 12 i 13 d'agost, perquè, tant el diumenge, dia 14, com el dilluns, dia 15, a les tardes podríem tenir tempestes generals i molt fortes a tot Catalunya. Les tronades, en alguns casos, aniran acompanyades de calamarsa o pedra.