Espanya ha notificat aquest dijous cinc morts per coronavirus, un d'ahir. Aquesta xifra es redueix lleument en comparació amb els vuit dels que va informar dimecres, elevant la xifra total a 28.368. En els passats set dies han mort 24 persones.

A més, s'han diagnosticat 134 nous positius, en comparació amb els 149 d'ahir. Des de l'inici de la pandèmia el nombre de casos de coronavirus a Espanya se situa en 250.103. Fins a 1.065 pacients han iniciat símptomes de COVID-19 en les últimes dues setmanes, 297 en l'última setmana, xifres similars a les d'aquest dimecres.

D'altra banda, s'han produït 136 hospitalitzacions (125.217 en total) i 11 ingressos en Unitats de Cures Intensives (11.667 en total) en els passats set dies.

58 brots actius

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat que a tot Espanya hi ha actualment 58 brots, encara que la majoria no són preocupants, i ha detallat que estan seguint amb "molta atenció" als de l'est d'Aragó i als de Lleida, encara que aquests últims "són brots més petits que els d'Aragó".

Simón ha augurat que molts dels brots "deixaran d'estar oberts durant el cap de setmana o dilluns". Pel que fa el brot d'Aragó, ha dit que "falta poc" perquè es controli, però que "falta molt més" per donar-lo per tancat, ja que cal esperar dos periodes d'incubació des de l'últim cas.

Simón també ha assegurat que el Govern s'estaria plantejant confinaments selectius a Lleida per acotar alguns dels brots detectats en aquesta regió, encara que fonts de el Departament de Salut ho han negat.

Menys transmissió comunitària

Simón ha explicat que el 40% de totes les persones que es diagnostiquen actualment de Covid-19 són asimptomàtics, recordant que aquestes persones poden transmetre el virus "poc i malament". "És cert que els asimptomàtics poden tenir càrregues altes, però els estudis que s'han fet fins ara han evidenciat que gairebé no transmeten, tenen càrregues més baixes en general i quan tenim casos que han estat asimptomàtics i ha passat un període suficient de temps tampoc transmeten", ha postil·lat.

D'altra banda, Simón ha informat que al 91% dels casos sospitosos se'ls està realitzant un PCR i que, dels que donen positiu, s'està veient que solen tenir una mitjana d'uns quatre contactes de risc, dels quals un percentatge molt petit desenvolupa simptomatologia.

"Per tant, totes aquestes dades ens confirmen que la transmissió comunitària està disminuint i hi és molt per sota del que teníem fa un mes", ha emfatitzat, per concloure comentant que els casos que es detecten actualment són "més lleus" que els que s'estaven detectant anteriorment.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat