La Conferència Episcopal (CEE) de l'Església catòlica espanyola ha fet un informe on recull testimonis d'abusos sexuals a 927 menors comesos per 728 sacerdots des de 1940. En una jornada sobre protecció de menors en l'àmbit canònic celebrada aquest dijous, el secretari general de la CEE, Francisco César García Magán, ha presentat una instrucció per guiar diòcesis i congregacions sobre com actuar davant d'un cas d'abús i ha presentat l'informe de casos, de set volums i més de 2.500 pàgines, per "donar llum" i instar les víctimes a denunciar. 

L'informe presentat a la jornada "Protecció de menors: seguim caminant" recull també les actuacions i protocols portats a terme contra els abusos identificats arreu de les més de 200 diòcesis que conformen l'Església catòlica a Espanya. Els volums poden consultar-se a la web de la CEE i l'organisme religiós confia que pugui servir també com a guia per a altres àmbits, com poliesportius i centres escolars. L'Església ha assegurat que l'informe és "viu", perquè anirà incorporant informació actualitzada i tot el que es vagi coneixent nou, i afirmen que estan estudiant 191 testimonis "per poder culminar el procés pastoral o judicial oportú". 

97016f4947462aee31e3cd0c3dcfa46af267e29ew
Director de Protecció de Menors de la CEE, Jesús Rodríguez / Foto: EFE

La majoria d'agressors i víctimes són homes

El recull presentat per la CEE mostra que el 99% dels agressors són homes i que els testimonis han identificat 5 dones agressores. Del total de 728 agressors identificats, 378 són clergues, 208 religiosos no sacerdots i 92 laics. S'ha pogut constatar que el 63,6% dels agressors ja són morts. Quant a les víctimes, són homes la gran majoria també, el 82,62%, i dones el 17,38%. L'informe també indica que les agressions es van cometre en escoles, seminaris, internats i parròquies, i que es van donar majoritàriament, el 75%, abans del 1990. 

El director de Comunicació de l'Església ha afirmat que "la condició de víctima no prescriu" i ha assegurat que "tot testimoni és sempre rellevant, encara que sigui un cas de moltes dècades enrere o sobre algú que ja és mort". "Reconeixem el dany causat i volem ajudar totes les víctimes, acollir-los, i acompanyar-los en la seva cura i reparació", han afirmat des de la CEE.