Tot l'Estat està atent al que està passant a La Palma. Una erupció volcànica ha començat aquesta tarda de diumenge a la Cumbre Vieja, a la zona de Las Manchas. Les imatges són impressionants: lava, fum i explosions. En aquesta situació, no és estrany que més d'un tingui un ensurt... Ara bé, no tothom pot dir que l'esglai ha sigut durant un informatiu de televisió.

Això li ha passat a la periodista de TVE Francisca González, que estava a punt d'entrar en directe al canal 24 hores. González estava preparada, concentrada i amb el micro a la mà.

Un crit de pànic

Just abans de començar a parlar, s'ha produït un sisme que ha provocat uns tremolors en un barranc proper. La reportera no ho ha pogut evitar: el crit i l'expressió facial demostren l'evident sensació de pànic que ha patit. 

Això sí, un cop ha vist que la seva vida no corria perill, ha mostrat un somriure en recordar que molts teleespectadors han compartit amb ella el tens moment. 

Passem pàgina. Una confusió entre dos periodistes ―hem de tenir en compte que, en aquests casos, les espifiades sempre queden enregistrades― ha provocat un altre divertit episodi a La Palma.  

Tot i que és evident que un bon comunicador ha d'estar al cas de tot el que passa, hi ha necessitats biològiques que no es poden ignorar. En el cas de l'anomenada Fátima, de Radio Televisión Canaria, necessitava anar al lavabo. 

Pel que sembla, la Fàtima estava intentant avisar el seu company de què s'absentaria un moment, mentre ell estava donant informació sobre l'erupció. En veure que li estava parlant, ha parat un segon i s'ha dirigit a ella: "Digues, Fàtima". 

Ella, sense saber que les seves paraules serien emeses en l'informatiu, ha respost amb sinceritat: "Vaig a pixar". La comunitat de Twitter, sempre a l'aguait de moments com aquests, no ha trigat ni un minut en compartir-lo per tota la xarxa fins a convertir el nom de la reportera en tendència.

Complex volcànic molt actiu

La Cimera Vella de La Palma és un dels complexos volcànics més actius de Canàries. S'hi han produït dues de les tres últimes erupcions registrades a les illes, el volcà San Juan (1949) i el Teneguía (1971).

L'Institut Geogràfic Nacional i l'Institut Vulcanològic de Canàries registraven des de l'11 de setembre una important acumulació de milers de petits terratrèmols en l'entorn de la Cimera Vella, amb focus que van començar a més de 20 quilòmetres de profunditat, però que van ser ascendint progressivament fins a la superfície.

El punt concret on ha esclatat el volcà no està poblat, segons ha confirmat el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, tot i que s'han activat les accions de protecció civil. Així, queda permesa l'evacuació selectiva d’altres zones de Cumbre Vieja  sota la coordinació del Cabildo i els ajuntaments.

 

Imatge principal, la reportera Francisca González en el moment de l'ensurt / RTVE 

Entra en erupció un volcà de La Palma
Canàries Entra en erupció un volcà de La Palma Marta Sánchez