Una erupció volcànica ha començat aquesta tarda de diumenge a la Cumbre Vieja de La Palma, a la zona de Las Manchas, després de més d'una setmana en què s'han acumulat milers de sismes al territori.

La Direcció General de Seguretat i Emergències del govern de Canàries ha sol·licitat a la Delegació de govern a les illes la mobilització de la Unitat Militar d'Emergències (UME) perquè participi en els treballs vinculats a l'erupció volcànica a La Palma.

L'arribada dels efectius es preveu per a aquesta mateixa nit al costat d'efectius de Medi Ambient dels cabildos de Tenerife i Gran Canària, Bombers de Gran Canària i Policia Canària, que s'uneixen al dispositiu desplegat en què ja es troba Bombers de Tenerife.

 

erupción volcánica en la Cumbre Vieja de La Palma / EFE

Erupció volcànica a la Cumbre Vieja de la Palma / EFE

 

Al llarg de la tarda, la lava ha avançat per la zona i ha acabat destrossant un habitatge, segons ha explicat Conexión BTC Televisión Canaria. En aquests moments hi ha set boques eruptives que estan expulsant lava.

 

 

Evacuació

El pla d'evacuació dissenyat pel Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) s'ha posat en marxa des de primera hora de la tarda. Segons detalla la Guàrdia Civil, l'evacuació a afecta més de 5.000 persones de diferents barris dels municipis del Pas, Tazacorte i Els Plans d'Aridane, i ha arrencat amb unes 300 persones que vivien a Alcalá i El Paradís, els barris més propers a la zona d'erupció --a primera hora de la jornada s'havia iniciat amb les persones de mobilitat reducida--. Ara prossegueix pels nuclis de Tacande, Todoque, La Bombeta, La Llacuna, El Rem i Port Naos.

Pel que fa a les carreteres, l'LP-212 ha estat travessada per la lava al barri d'Alcalá, a El Paso, i fins al moment s'han tallat completament al trànsit les carreteres LP-212, LP-214, LP-105 i LP- 301.

 

rupción volcánica en la Cumbre Vieja de La Palma / EFEErupció volcànica a la Cumbre Vieja de la Palma / EFE

 

La Guàrdia Civil té desplegades a la zona a 11 patrulles de Seguretat Ciutadana, la Unitat de Seguretat Ciutadana, 3 patrulles de trànsit, una patrullera del servei marítim i un helicòpter.

Des del 112 Canàries recomanen a la població mantenir la calma, tancar portes i finestres de les cases, més els subministraments d'aigua, llum i gas, portar documentació, telèfon mòbil i ràdio de piles i en cas de tenir animals, cal seguir les directrius del pla d'evacuació.

Sánchez ajorna el viatge a Nova York

El gestor de la navegació aèria a Espanya, Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, ha emès la recomanació com a mesura preventiva que no surtin vols amb destinació a l’illa de la Palma, on aquest diumenge ha començat una erupció volcànica, han informat fonts d'AENA. Seran les aerolínies les que en última instància decidiran si volen a la Palma, ja que no està tancat el trànsit aeri, afegeixen.

Atesa la situació, la Moncloa ha anunciat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ajornat el viatge que tenia previst per a aquesta setmana a la ciutat estatunidenca de Nova York. Segons el comunicat, "la situació generada" per l'erupció del volcà ha provocat el canvi de plans i d'agenda de Sánchez. La Moncloa també ha informat que el president espanyol es desplaçarà aquest mateix diumenge a la tarda a Canàries per a seguir l'evolució dels esdeveniments.

 

 

Complex volcànic molt actiu

La Cimera Vella de La Palma és un dels complexos volcànics més actius de Canàries. S'hi han produït dues de les tres últimes erupcions registrades a les illes, el volcà San Juan (1949) i el Teneguía (1971).

L'Institut Geogràfic Nacional i l'Institut vulcanològic de Canàries registraven des de l'11 de setembre una important acumulació de milers de petits terratrèmols en l'entorn de la Cimera Vella, amb focus que van començar a més 20 quilòmetres de profunditat, però que van ser ascendint progressivament fins a la superfície.

Des que hi ha registres històrics -des de la conquesta de Canàries de segle XV-, La Palma ha estat escenari de set de les 16 erupcions volcàniques que ha viscut l'arxipèlag. 

 

Imatge principal: Erupció volcànica a La Palma / EFE