Els centres educatius catalans celebren en els darrers dies assemblees de docents per estudiar de quina manera poden emprendre noves mobilitzacions. Es tractaria d’un contraatac en forma de manifestacions als darrers moviments del Departament d’Educació, que ha oficialitzat el trencament amb els sindicats a través de la publicació de la resolució de plantilles; a més d’unes declaracions del conseller Josep Gonzàlez-Cambray en les quals s’ha referit a alguns sindicalistes com a “persones violentes”. Segons ha explicat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, en declaracions a ElNacional.cat, els sindicats estan ara a l’espera de rebre estímuls per part de les escoles per consensuar després com es pot traduir el descontentament als carrers. Així mateix, també ha apuntat que, ben segur, les noves mobilitzacions de la comunitat educativa arribaran el mes de maig; amb la idea d’acabar el curs manifestant el seu descontentament amb la conselleria.

Segura ha assegurat en aquest diari que la decisió de Cambray d’utilitzar el concepte de “persones violentes” justifica encara més la demanda de dimissió que han fet al llarg de setmanes els representants de mestres i docents. Segons el sindicat majoritari, es tracta d’una “rebequeria del Departament” després que uns quants manifestants interrompessin aquesta setmana un acte que Cambray tenia al paranimf de la Universitat de Barcelona. El conseller es va veure obligat a cancel·lar l’acte. “I l'endemà surten i diuen que es trenquen les negociacions”, ha lamentat Segura. En aquest sentit, ha recordat que els mestres i professors que durant el mes de març van sortir al carrer ho van fer sempre amb una actitud pacífica. 

Assenyala Educació per intentar “dividir els sindicats”

El cas és que Segura afirma que el Departament d’Educació hauria “intentat dividir els sindicats” durant les negociacions amb el comitè de vaga. Segons el seu relat, la conselleria hauria fet trucades a les diverses associacions de representants de mestres per arribar a acords individuals, i no amb tot el col·lectiu. “Van començar trucant-nos a nosaltres i, un cop vam explicar als companys que ens havien contactat, també ho van fer amb els altres sindicats”, ha explicat la portaveu d’USTEC a ElNacional.cat. Segura apunta que l’operació de “trucar sindicat per sindicat” va produir-se durant la Setmana Santa per “pressionar” cada agrupació en funció de quins poden ser els seus principals interessos. 

Diàleg

Finalment, Segura ha criticat Cambray per haver assenyalat els sindicats com a responsables que no s’hagi arribat a un acord. “Qui trenca les negociacions i qui demana diàleg és qui fa set meses sindicals que no es presenta a parlar”, ha dit el conseller. Ara bé, la portaveu d’USTEC ha afirmat en declaracions a aquest diari que qui va trencar el diàleg va ser el Govern quan va anunciar -sense consultar-ho prèviament a la comunitat educativa- l’avançament de l’inici del curs en el calendari escolar; amb una compareixença conjunta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del conseller Cambray.