Els veïns de La Palma viuen sota el setge constant del nou volcà de Cumbre Vieja. A la mercè de les explosions els terratrèmols i les noves colades han provocat danys materials i han posat la salut dels ciutadans en risc. Per això el passat dimarts es van confinar prop de 3.000 persones davant del risc que suposava l'emissió de gasos tòxics provocats pel contacte de la lava amb una fàbrica de ciment. Però ara els confinaments s'han transformat en evacuacions. 

El confinament va durar unes hores fins a la una del migdia del passat dimecres, quan la direcció de Pevolca va aixecar el confinament a les zones de El Paso i Los Llanos atenent a la millora de la qualitat de l'aire. La pau relativa després del desconfinament va durar molt poc. 

L'avenç d'una nova colada cap a una altra zona de l’illa ha obligat a ordenar l'evacuació dels veïns de diversos nuclis poblacionals de La Laguna, a Los Llanos de Aridane. Des de la una del migdia fins a les set del vespre les gairebé 800 persones afectades han hagut de desallotjar les seves cases.

Dificultat d'evacuar

Aquelles persones que durant el dia d'ahir no poguessin recollir les seves pertinences, se'ls permetrà en dies posteriors, de manera gradual i acompanyades, sempre que les condicions de seguretat ho permetin, segons informa Europa Press. 

També s'ha demanat col·laborar amb les forces de seguretat en l'evacuació; mantenir la calma, transmetre-la als altres i no propagar rumors infosos; tancar totes les finestres i portes exteriors, abaixar les persianes; tancar els subministraments d'aigua, gas i electricitat; portar la documentació (també la de l'habitatge) i medicaments d'ús diari, telèfon mòbil i el seu carregador, llanterna i roba per a diversos dies.

 Es demana a tots els evacuats que es trobin als punts de reunió establerts. En el cas de tenir animals, l'evacuació s'ha de fer seguint les directrius del Protocol d'Actuació d'Animals que trobaran als punts de reunió habilitats. 

La colada paral·lela

La responsable de l'evacuació de noves zones no és la colada més gran, la primigènia, aquella que va obrir camí després primer dia de l'erupció, sinó una de nova que avança en paral·lel. 

A conseqüència del trencament del con del volcà dissabte passat ara mateix hi ha una colada original, que ha perdut "totalment força i no té aportació de lava", i que discorre pel nord de la muntanya de Todoque amb tres ramals, el qual ha creat el delta, segons explica la portaveu de Pevolca, María José Blanco, a Efe. 

Després hi ha una altra colada que baixa "amb enorme potència", que porta la major part del flux de lava i que discorre paral·lela a l'anterior. Aquesta colada, que s'està vigilant i monitorant, està produint danys importants en travessar zones de cultius i residencials amb edificacions a les que "està passant per damunt".

 

 

 

 

Imatge principal: La colada del volcà de Cumbre Vieja, després que s'ensorrés la cara nord del con volcànic / Efe