L'esfondrament d'una de les cares del volcà de La Palma ha canviat totalment l'evolució de la lava del Cumbre Vieja. Ara aquesta flueix molt més ràpidament cap al mar, la nova colada es troba a uns 300 metres i podria formar un nou delta de lava, com el que es va generar a partir del contacte entre el mar i el magma de la primera colada. En el seu destructiu camí ha arrasat amb un polígon industrial del municipi de Callejón de la Gata, incendiant diverses fàbriques i naus industrials, entre les quals una planta de formigó. 

Aquesta combustió ha provocat una alliberació de gasos que ha obligat a confinar domiciliariament fins a 3.000 persones de diverses zones dels municipis d'El Paso i Los Llanos de Ariadne. Així ho va anunciar ahir el director del Pevolca (Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries), Miguel Ángel Morcuende, que ha assenyalat que la zona afectada comprèn l'àrea entre l'encreuament de Tajuya i el camp de futbol d'El Paso. Està previst que aquest confinament s'allargui fins avui dimarts nit. 

Per precaució 

El confinament, ha explicat Morcuende, s'ha adoptat per precaució i per "evitar possibles problemes de salut", i s'anirà revisant, analitzant la qualitat de l'aire de l'entorn de la planta formigonera. Amb tot, ha informat que aquesta és "raonablement bona", ja que per exemple durant la matinada de diumenge a dilluns en algun moment les partícules s'han situat per sota del llindar que poden presentar un risc per a la salut. 

Per altra banda, segons ha reconegut Morcuende, la previsió del temps a l'illa durant aquesta setmana "és dolenta", ja que el vent bufa amb poca força i la brisa marina empeny les cendres cap a la zona est, fet que podria afectar l'operativitat de l'aeroport. 

4.000 metres d'altitud

María José Blanco, portaveu del comitè científic, ha assenyalat que el plomall volcànic de cendra i gasos arribarà als 4.000 metres d'altitud, i, tot i que és "poc probable" que la cendra arribi al nord de Tenerife i afecti l'operativitat de l'aeroport Nord, sí que ha advertit que l'est de La Palma és la zona més afectada, i per tant, poden sorgir problemes al seu aeroport. 

Amb dades de diumenge, l'emissió de diòxid de sofre continua a "nivells alts", amb una quantitat subestimada de 7.652 tones diàries, mentre que la dorsal del Cumbre Vieja en total arribarà a les 1.884 tones de diòxid de carboni. Aquestes en cap cas suposaran un perill pels turistes o visitants. 

A la imatge principal, la lava arriba al polígon industrial / Efe