ERC ha exigit aquest dimarts al conseller d'Interior, Miquel Buch, que porti a terme "canvis estructurals" als Mossos d'Esquadra per evitar futures agressions racistes d'alguns agents, així com accelerar l'auditoria interna anunciada el passat mes d'octubre.

L'entitat SOS Racisme va fer públic ahir un àudio en què se sent presumptament a un agent dels Mossos proferint repetits insults racistes a una persona, entre ells "ets un mico" o "negre de merda", en un incident que va ocórrer el 10 de gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages), pel qual hi ha sis mossos investigats.

Tot i que el conseller Buch ha ordenat el canvi de destinació dels sis agents de l'àrea de recursos operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra que un jutge de Manresa (Bages) investiga pels insults racistes, ERC considera que és una mesura "insuficient" i que resulta "inadmissible" que no s'adoptés fins que els fets han transcendit públicament.

ERC condemna l'"agressió racista"

Segons ERC, el Departament d'Interior "no pot mostrar cap tipus de connivència amb els responsables d'aquests comportaments, independentment de les conseqüències penals que aquests hagin d'afrontar en un futur". En aquest sentit, destaca que "la gestió dels comportaments racistes, xenòfobs o violents protagonitzats per agents del cos exigeixen una reflexió que ha d'anar més enllà dels episodis individuals".

ERC recorda, en aquest punt, que ja va mostrar recentment la seva preocupació "per la gestió realitzada pel departament del cas de l'inspector Jordi Arasa, ascendit poc abans d'haver estat condemnat per lesions". La formació lamenta que "massa sovint el comportament d'alguns agents ha posat al cos de Mossos d'Esquadra al centre de polèmiques que l'allunyen del que la ciutadania de Catalunya espera i mereix de la seva policia".

Per aquest motiu, exigeix al Departament d'Interior que "acceleri la resolució i publicació de l'auditoria del cos anunciada el passat mes d'octubre, i que s'executin com més aviat millor les mesures estructurals necessàries que se'n derivin per corregir aquesta situació".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat