El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha demanat disculpes públicament aquest dilluns per l'agressió racista d'una patrulla de Mossos d'Esquadra a un jove negre durant un desallotjament a Sant Feliu Sasserra. Els agents van emmanillar el jove, van endur-se'l a l'aparcament de l'edifici i van agredir-lo i vexar-lo amb actituds racistes i xenòfobes. Els àudios d'aquesta agressió han sortit a la llum avui, generant una gran polèmica.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ha reivindicat la intenció del cos d'"actuar amb tota fermesa contra agents amb actituds racistes i xenòfobes", tot i que ha recordat la necessitat d'esperar la sentència judicial abans de prendre més mesures. De moment, s'ha traslladat els agents investigats de territori i de tipus de feina.

Buch ha explicat que hi ha sis agents investigats però que encara "es desconeix si tots sis van actuar, presenciar o encobrir els fets" o si no va ser així. "Primer cal saber si han comès aquesta agressió i després actuar", ha apuntat. La investigació judicial està en marxa des de fa un any i mig i és incompatible amb una investigació interna del cos, que es va haver d'aturar quan el jutjat va començar a actuar.

El conseller ha assegurat que l'actitud que es percep als àudios "no s'ajusta a una policia democràtica". Preguntat pel paper de l'escola de policia, per la qual han passat obligatòriament aquests agents, Buch ha assegurat que hi ha una "avaluació permanent" durant tot els cursos i les pràctiques i ha destacat que "cal formar també en fonaments humanistes" i "no només legals".

"No prendre's la justícia per la mà"

Sobre l'atac d'uns veïns contra una casa ocupada per joves immigrants a Premià de Mar, el poble del conseller, aquest ha rebutjat "que ningú es prengui la justícia per la mà" i ha demanat que "deixin aquesta activitat a la policia".

A diferència de l'alcalde actual de la població, Buch ha assegurat que "no comparteix" la idea de vincular l'assalt amb les agressions o robatoris que hi ha hagut durant les últimes setmanes. "Hem de perseguir el delinqüent i condemnar qualsevol brot de racisme".

Ha defensat la seva tasca "intensa per la convivència i l'entesa quan era alcalde" de Premià i ha avisat que "ara no es pot llançar per la finestra".