Avui comencen a declarar al jutjat d'instrucció número 2 de Badalona els detinguts en l'operació d'una presumpta trama de corrupció que adjudicava irregularment radars i dispositius de seguretat de trànsit a diferents municipis de Catalunya i l'Estat espanyol.

Dels, finalment, 50 detinguts, 4 han passat la nit a la comissaria de la Verneda. Són els dos responsables de l'empresa Gespol, i els caps de les policies locals de Tiana i Mollet. Se'ls considera el nucli central de la trama. Després de la declaració d'avui el jutge decidirà si els manté en presó preventiva o bé els deixa en llibertat mentre continua la investigació.

El total de detinguts per la policia ha estat d’una cinquantena. D’ells, en passaran 15 a disposició del jutjat d’instrucció 2 de Badalona, entre avui i demà. Segons la previsió, 10 dels detinguts ho faran durant el dia d’avui i la resta demà.

En l’operació d’ahir es van practicar 55 entrades i escorcolls en ajuntaments, domicilis i societats. Aquests escorcolls es van realitzar, entre d’altres, a les províncies de Barcelona, Gijón, Lleó, Màlaga, Madrid, Osca, Oviedo, Saragossa, Terol, Valladolid i Vitòria. 

La causa està oberta pels delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració pública, malversació de diners públics, tràfic d’influències, revelació d’informació privilegiada, falsedat documental, suborn, alteració de preus de concurs públic i pertinença a organització criminal.

L'orígen

A Tiana, l'alcaldessa ha apartat de les seves funcions el cap de la policia local investigat. Tomàs Cabrejas havia estat regidor de seguretat i mobilitat a l'Ajuntament de Montgat durant el mandat 2011-2015, just el temps en que es comencen a adquirir els radars polèmics gestionats externament per una empresa que provoquen una allau de multes i la denuncia que ha originat tota la investigació.

Per aquest motiu ara fa dos anys es va fer un escorcoll a la comissaria de la policia local de Montgat buscant proves contra Cabrejas, que també va ser agent d'aquest cos policial abans de ser regidor.

Entre els dispositius i adjudicacions investigats també hi ha els de Mollet. Un altre municipi on hi va haver polèmica per la quantitat de multes que es van començar a posar a partir del radar situat sobre un semàfor. 

En aquell moment l'empresa era Biblomàtica, una firma basca que servia a diferents municipis de l'estat i que va comprar els serveis informàtics dels germans José Alberto i Carlos titulars de l'empresa Gespol. Tots dos detinguts i que han passat la nit a la Verneda.

L'orígen de la investigació està en una denúncia particular de Montgat. La trama s'estén a tot l'estat espanyol a través de diferents caps de la policia locals com el de Fuenlabrada, Pinto i Alcobendas, entre altres agents policials. A Catalunya està investigat un caporal de Lleida que recomanava habitualment el sistema informàtic de Gespol.