El Jutjat d'Instrucció 2 de Tarragona ha processat l'empresa Iqoxe i cinc dels seus principals directius per un presumpte delicte contra el medi ambient en acabar la investigació d'una peça separada de la causa que es va obrir arran de l'explosió en l'empresa el 14 de gener de 2020. En una interlocutòria, la jutgessa acorda continuar el procés penal contra ells en considerar que hi ha indicis que actuaven de manera organitzada i contínua, des de 2017 fins a l'explosió, per fer abocaments directament al mar. La jutgessa creu que feien aquests abocaments per la falta de capacitat de la depuradora de l'empresa, i sospita que perquè passessin desapercebuts els feien a la nit o en caps de setmana i els tractaven amb el desescumejant Aquamax.

Així es van produir els abocaments

La instructora té indicis que presumptament també van manipular i van alterar les analítiques de les aigües per fer-se veure que complien amb els límits d'emissió d'aigües residuals. La investigació judicial conclou que els directius de l'empresa van idear i van aplicar aquests mecanismes arran de l'augment de la producció de la planta i del nou tipus de productes fabricats, concretament etoxilatos i pòlios, que la seva estació depuradora no tenia capacitat per tractar.

A més, per diluir les aigües residuals, des de l'empresa es va utilitzar el producte Aquamax, que suposa "un perill crònic per al medi ambient aquàtic" i, a més, és mortal per a persones en cas d'ingesta i penetració a les vies respiratòria, segons recull la jutgessa. Així, quan es vessava aigua que no està tractada i això provocava una escuma, s'aplicava aquest producte per dissoldre-la. L'operació es duia a terme a través d'un tanc amb aspersors de forma manual, amb els operaris buidant garrafes directament.

Registres i inspeccions

Al marge d'aquesta peça per presumpte delicte contra el medi ambient, el jutjat té oberta la peça principal per l'explosió de gener de 202, que investiga com a presumpta imprudència greu i delicte contra els treballadors, i una altra peça separada sobre autoritzacions i llicències. La peça per presumpte delicte contra el medi ambient consta de nou volums amb 3.075 folis en total, i en la instrucció s'han fet registres, inspeccions i informes de toxicologia, i ha pres declaració a 12 d'investigats, encara que finalment només se n'ha processat cinc i s'ha arxivat el cas per a la resta. Després de la interlocutòria coneguda aquest dijous, la jutgessa dona 10 dies a les parts perquè presentin escrit d'acusació o bé demanin d'arxivar la causa.

Aquest dimecres, la CUP va rebre la notificació que el Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona hi havia acordat seguir endavant amb aquest procediment de la peça EDAR en la causa contra Iqoxe pels presumptes abocaments d'aigües residuals fets directament al mar. Aquest partit polític es va personar a les tres peces contra l'empresa química i la seva cúpula directiva. Tal com va avançar ahir Eva Miguel, la portaveu cupaire a l'ajuntament de Tarragona, el delicte principal gira entorn un delicte contra el medi ambient i els recursos naturals.