La Inspecció de Treball de Catalunya ha proposat una sanció de 180.000 euros a l’empresa Iqoxe per una infracció molt greu per l’explosió a la planta de La Canonja a conseqüència de la qual van morir tres persones, dos treballadors de la planta i un veí de Tarragona. L’accident laboral es va produir el 14 de gener de 2020 a conseqüència de l’explosió d’un reactor de la factoria, dedicada a la producció d’òxid d’etilè, glicols i derivats d’etilè i propilè. 

La investigació d'Inspecció de Treball ha determinat la responsabilitat de l’empresa en els fets i ha constatat una infracció molt greu per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral durant el procés de producció de la substància MPEG 500. Paral·lelament a la proposta de sanció, s’acompanya la proposta de recàrrec de prestacions a la Seguretat Social de les persones treballadores afectades per la falta de mesures de seguretat i salut laboral que van patir l’accident. Inspecció de Treball farà arribar l'informe definitiu a l’Autoritat Laboral i al jutjat penal que investiga els fets.

Es tracta de la segona acta d'infracció oberta per Inspecció de Treball. Prèviament va tramitar una acta d’infracció per obstrucció contra l’empresa Iqoxe per les contínues dilacions en el lliurament de la documentació requerida per la inspecció i els obstacles posats en el curs de les actuacions.

Historial d’infraccions

Inspecció de Treball de la Generalitat ha emès set informes sobre Iqoxe per infraccions greus. Les resolucions tenen l'origen en denúncies de CCOO per diferents aspectes com la vulneració del dret de vaga, mancances en el Pla d'Autoprotecció, falta de mesures de seguretat per als treballadors, no adoptar prou protecció contra la Covid-19 o deficiències en els programes de formació als empleats, entre altres. Totes s'han posat després de l'explosió.

Des del sinistre del gener de l'any passat, CCOO ha presentat fins a tretze denúncies contra l'empresa davant la Inspecció de Treball. D'aquestes, set s'han resolt com a infraccions greus, en altres s'han fixat "recomanacions" per a la companyia i encara en queden pendents de resolució.

Seguretat i formació

Una de les que es va catalogar com a greu, va ser interposada pel sindicat quan l'empresa va reiniciar l'activitat per tal de desenrunar la zona afectada per l'explosió sense prendre mesures preventives per a la seguretat dels treballadors. Una altra de les denúncies feia referència al fet que hi havia treballadors que no havien rebut la formació necessària en extinció d'incendis i emergències.

 

Imatge principal, la planta d'Iqoxe a la Canonja / ACN