Inspecció de Treball ha emès set informes contra l'empresa química IQOXE per infraccions greus en menys d'un any i mig. Els informes neixen de diverses denúncies posades per CCOO. Les irregularitats que s'han assenyalat des del sindicat són variades i comprenen des de la vulneració del dret a vaga a la falta de mesures de seguretat per als treballadors, passant per la manca de protecció contra la Covid-19. Els informes es traslladaran al Departament de Treball, que ja ha sancionat casos anteriors amb el màxim estipulat, 6.000 euros.

Les denuncies presentades per CCOO es van produir després de l'accident que hi va haver a la companyia el 19 de gener de 2020, el qual va provocar la mort de tres persones. Des de l'accident el sindicat ha presentat fins a 13 denúncies contra l'empresa, de les quals set s'han resolt com a greus, i de la resta algunes s'han tancat amb "recomanacions" per la companyia i altres encara estan pendents de resolució, segons informa ACN. 

Una de les darreres denúncies que s'ha catalogat com infracció greu va ser presentada per CCOO pocs dies després de l'accident de fa més d'un any. El sindicat va denunciar que "l'empresa va reiniciar l'activitat per tal de desenrunar la zona afectada per l'explosió sense prendre mesures preventives" per protegir els treballadors. Segons recull l'ACN, la seguretat dels treballadors s'ha vulnerat més vegades, ja que hi havia treballadors que havien de tenir formació en extinció d'incendis i gestió d'emergències que la companyia no els va impartir mai. 

TUIT CCOO iqoxe

Defensa del dret de vaga

CCOO i UGT van presentar una denúncia conjunta contra la direcció d'IQOXE per vulnerar el dret de vaga de la seva plantilla el passat 30 de març. Els dos sindicats celebren la decisió d'Inspecció de Treball, el qual consideren que desmunta els arguments de l'empresa que negava haver vulnerat el dret de vaga. CCOO ha anunciat a la seva web que inclourà aquest informe a la demanda judicial que està preparant contra la companyia per aquest motiu. 

Des de l'accident el malestar dels treballadors i els veïns ha anat en augment i l'empresa ja ha afrontat informes desfavorables sobre la seva gestió de la seguretat i del mateix accident.  

IQOXE respon

L'empresa química IQOXE ha respost davant dels informes d'Inspecció de Treball. En concret ha assegurat que no va vulnerar el dret a vaga dels seus treballadors, sinó que va mantenir l'activitat durant la jornada de protesta per motius de seguretat. Aquesta serà la seva al·legació davant de la sanció de Treball. 

IQOXE ha assegurat que en les seves al·legacions exposarà que la companyia Siemens els va recomanar no para la planta per manca de recanvis, segons recull Efe. La companyia química ha replicat que donat l'alt risc que comportava aturar l'activitat van decidir mantenir un funcionament mínim per "evitar avaries"

La companyia ha remarcat que els serveis mínims que va convocar durant la jornada de vaga no vulneraven cap dret dels treballadors, ja que van treballar 32 empleats d'un total de 114, el 28%, i es va fabricar un 68% d'òxid etilè, el qual quan ser emmagatzemat, però no distribuït. 

 

Imatge principal: El reactor de la companyia IQOXE després de l'explosió del 19 de gener de 2020 / ACN