La darrera voluntat de Dolores Bastida Navarro era que la missa amb què la seva família s'acomiadés d'ella quan morís fos en castellà. La dona va morir als 95 anys i la família volia complir el seu desig però una programació a última hora va impedir que fos 100% en castellà. Els fets van succeir a Cardona i el sacerdot Carles Pubill assegura que tenia tot el funeral preparat en català perquè ningú el va avisar. Tan bon punt ho va saber, va canviar l'idioma en tot allò que va poder però la família no en va tenir prou.

Pubill argumenta que no tenia marge per preparar tots els missals mentre que, tal com recull l'ABC, la família insisteix que el religiós es va negar i per això es van emportar el cadàver: "La meva mare ho va especificar en vida i era una de les seves últimes voluntats", argumenta la filla de la Dolores a l'ABC. En un malentès portat a l'extrem, també entra el servei de la funerària que eren els encarregats de prendre nota: "Quan ens va deixar, vam anar a la funerària i vam omplir un formulari on vam especificar novament que volíem la missa en castellà. En canvi, quan vam fer la missa a l'església de Cardona, allà el sacerdot va començar a parlar en català. Els de la funerària van avisar el sacerdot, va parar la cerimònia i després la va reprendre en castellà però quan va acabar de llegir els evangelis va tornar al català".

Per aquests fets, la filla justifica que només podien "entrar en la discussió en plena missa o marxar i per evitar un escàndol" va demanar a la funerària que retirés el fèretre. Sense la celebració pertinent, van acabar directes al cementiri per complir l'altra voluntat de la mare: ser enterrada al costat del seu marit. La família considera que l'acte ha suposat un "dolor immens".

Titllen el sacerdot de "nazi independentista"

La majoria de portals informatius espanyols han posat a la diana el sacerdot Carles Pubill, de 65 anys, a qui titllen de "nazi independentista" juntament amb l'altre sacerdot de Cardona, ja jubilat, Antoni Guixé Vilà. A més, l'associació de 'brigadas españolas' AMPAS demana que Pubill sigui excomulgat i expulsat de forma immediata de l'església de Sant Miquel i Sant Vicenç de Cardona.

La família de la Dolores també ha traslladat la queixa a la diòcesi de Solsona, fins ara presidida per Xavier Novell. Des d'aquesta instància argumenten que el pare Pubill no tenia cap constància de la condició de l'idioma i que no disposava del material ni el temps per canviar-ho de sobte. Pubill, per la seva banda, no dona crèdit: "No entenc l'enrenou, si m'haguessin avisat amb temps ho hauria fet com volien perquè he oficialitzat altres funerals només en castellà". I defensa que la denúncia es basa únicament en "arguments polítics" perquè va ser un dels 300 sacerdots que va firmar a favor del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. La família insisteix en la seva tesi i argumenta, com si es tractés d'una amenaça, que la història d'ells amb Cardona "s'ha acabat".

Fotografia de portada: església de Sant Vicenç de Cardona